eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mikor és milyen vonóhorgot kell leszerelni?

Használaton kívül csak azokat a leszerelhető vonóhorgokat kell eltávolítani az autókról, amelyek takarják a rendszámtáblát - mondta el az InfoRádiónak a Nemzeti Közlekedési Hatóság Jármű Módszertani főosztályvezetője.

Mikulás Róbert elmondta: „azokra az autókra kerülhet vonóhorog, amelyeket gyárilag vonóhorogra jóváhagytak. Minden járműnek van egy típusjóváhagyása, amennyiben a gyártó úgy tervezte a járművet, hogy azzal lehessen vontatni, az bekerül ebbe a típusbizonyítványba.”

A fix, gyári vonóhorog és az utólag felszerelt is engedélyezett – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság Jármű Módszertani főosztályvezetője. Hozzátette, a fixen felszereltet abban az esetben nem lehet feltenni, ha az a jármű rendszámtábláját takarja.

Amennyiben tehát olyan elhelyezésű a rendszámtábla, hogy a vonóhorgot csak úgy lehet felszerelni, hogy az beletakar, zavarja a láthatóságát, akkor csak – kézzel vagy egy egyszerű célszerszámmal, házilag, könnyedén – leszerelhető vonóhorgot lehet feltenni és szükség esetén használni. A leszerelhető horgot használat után le kell szerelni” - hangsúlyozta Mikulás Róbert.

A vonóhorog a gépjármű része – jelezte a Nemzeti Közlekedési Hatóság Jármű Módszertani főosztályvezetője. Hozzátette: „azért is célszerű levenni a leszerelhető vonóhorgot, mert szilárdabb, kisebb berendezés, mint a jármű ütközésre kialakított felülete, tehát egy kisebb ütközés esetén aránytalanul nagyobb kárt tud okozni a másik járműben. Nagyobb erejű ütközés esetén abban az autóban is nagyobb kárt tud okozni, amelyre felszerelték, hiszen általában az alváznyúlványokhoz rögzítik, aminek a javítása jóval nehézkesebb lehet, mint a karosszériaelemeké.”

A levehető vonóhorgot akkor kell leszedni, ha a rendszámtábla láthatóságát befolyásolja, de ajánlott leszerelni, mert biztonságosabb nélküle a közlekedés, egy esetleges ütközés esetén elkerülhető a nagyobb kár” - foglalta össze Mikulás Róbert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×