Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Semmilyen eredményt nem hozott a gyed extra - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Idők szerint a jövő év elején kezdi meg működését egy közpénzügyi felügyelet. A Magyar Nemzet a Rotary Club elnökével készített interjút. A Napi.hu arról ír, hogy Dubaj megépítené a világ legnagyobb koncentrált napenergia erőművét.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: a tervek szerint a jövő év elején kezdi meg működését egy közpénzügyi felügyelet, amely a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők, az okleveles adószakértők és a könyvvizsgálók tevékenységét tekintheti át. Kezdetben szakmai előírásokat, az egyes hivatásrendek működését meghatározó szabályokat szövegezne meg, később az ellenőrzés és a szankció kiszabásának lehetőségét is megkapná.

A Magyar Nemzet írása szerint noha áttörést vártak tőle, szinte semmilyen eredményt nem hozott a nők foglalkoztatásában a gyed extra, sőt, az utóbbi egy évben még romlottak is az adatok: mintegy 10 ezer fővel kevesebb kisgyermekes szülő dolgozik a gyes vagy gyed folyósítása mellett, mint egy évvel korábban.

A Népszabadság Fischer Ádámmal készített interjút, aki szerint a Wagner-napokon a Müpában szereplő Ring sikere akkora, hogy a tervezett szünetét egy évvel eltolják, 2018-ra. A karmester úgy fogalmazott: ha fel akarják építeni a kicsi Bayreuthot, több előadást kell adniuk, de a mostani Ring-díszlet ezt lehetetlenné teszi, mert két nap a beépítése és újabb két nap a bontása, díszlet nélkül pedig nem is lehet próbálni.

A Népszabadság cikkéből kiderül: a szemétszállítás átszervezési nehézségeire hivatkozva már 56 szolgáltató kért előzetes támogatást a hulladékpénzek kezelésével megbízott állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től. Az igényekre a cégnek 25 milliárd forint tartalék áll rendelkezésére. Az igényelt összegek elbírálásával párhuzamosan a kifizetések is elindultak.

A Magyar Idők arról ír, hogy húsz éve nem látott válságban van a magyar tojáspiac, az árak ugyanis olyan alacsonyak, hogy a termelők egy része már el sem tudja adni itthon a termékét, ráadásul a porítóüzemek sem veszik át a felesleget. A termelők a jövő évi áfacsökkenéstől várnak változást, azonban a lap szerint félő, hogy addigra a kisebb gazdaságok tönkremennek.

A Magyar Nemzet K. R. Ravindrannal, az amerikai gyökerű Rotary Club elnökével készített interjút, aki szerint a gazdasági-jótékonysági szervezet magyar részlegeinek fiatalításra van szüksége, különben kihal. A Srí Lanka-i üzletember szerint közösségük befolyásos, de nem politizálnak a tagjai.

A Napi.hu arról ír, hogy Dubaj megépítené a világ legnagyobb koncentrált napenergia erőművét. A berendezés 2030-ra épülne meg teljes egészében, de már 2020-ra elérné az 1000 megavattos kapacitást, ami a paksi atomerőmű két blokkjának teljes kapacitásának felel meg. A dubai naperőmű elkészülte után ennek ötszörösére is képes lehet. Részletek a Napi.hu-n, és az InfoRádió reggel 9 óra után kezdődő Üzleti Reggeli című műsorában.

A Portfolio összeállításából kiderül: a Franklin Templeton alelnöke szerint a politikai populizmus globális terjedése a világgazdaság lassulásához vezethet. Michael Hasenstab egy chicagói konferencián arról beszélt, hogy a politikai populizmus erősíti a protekcionizmust a gazdaságban, ezen keresztül pedig akadályokat emel a kereskedelemmel szemben.

A Pénzcentrum.hu összeállításából kiderül: a svájciak ugyan nem szavazták meg a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését, a kezdeményezők mégis sikerről beszélnek, mert a 22 százalékos támogatottsággal jóval több voksot kaptak a vártnál. Ez azt jelenti, hogy a vita a nemzetközi színtéren is folytatódik. Az alapjövedelem bevezetésével egy időben azonban az állami segélyek többsége megszűnne. Az online gazdasági portál megnézte, Magyarországon milyen támogatásokat törölne el egy esetlegesen bevezetésre kerülő alapjövedelem.