Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ennyi embertől vették el eddig a magyar állampolgárságot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár az egyszerűsített honosítási eljárás keretében magyar állampolgárságot szerzett, nagyjából 760 ezer emberből csupán valamivel kevesebb mint 200-tól vonták vissza az állampolgárságot, a területért felelős miniszteri biztos szerint jól szűr a rendszer.

„Az elmúlt közel öt évben – 2011. január 1-jétől a mai napig – több mint 820 ezren kérték a magyar állampolgárságot az egyszerűsített honosítás segítségével” - közölte Wetzel Tamás.

„Folyamatosan nagy az érdeklődés, naponta 300-400-an kérik a magyar állampolgárságot. Azt lehet mondani, hogy ugyan napról napra változik ez a szám, de körülbelül 760 ezren le is tették a magyar állampolgársági esküt” - ismertette a Belügyminisztérium honosításért felelős miniszteri biztosa.

Elmondta, hogy nagyon komoly ellenőrzés előzi meg minden egyes állampolgársági kérelem elbírálását.

„Mivel végeredményben mégiscsak a köztársasági elnök döntéséről van szó, ezért jól előkészített kérelmekről kell dönteni” - indokolta.

„Ennek megfelelően van közbiztonsági és nemzetbiztonsági ellenőrzés, és nyilván a törvényi feltételeknek való megfelelőséget is vizsgálja a hatóság, tehát hogy az egyszerűsített honosítás tekintetében a dokumentumokkal igazolt magyar állampolgárságú felmenők, illetve a magyar nyelvtudás megvan” - részletezte Wetzel Tamás.

A miniszteri biztos közölte: eddig több mint 23 ezer elutasításra került sor. Döntően ukrán, szerb és román állampolgárok kérelmét utasították el, legnagyobbrészt ukrán állampolgárokét.

„Természetesen ha valami hiba történik a rendszerben, akkor felülvizsgálatra kerül a sor, vagyis ha később kiderül, hogy csalárd módon szerezte meg valaki a magyar állampolgárságot, akkor mind az alaptörvény, mind az állampolgársági törvény lehetőséget ad arra, hogy visszavonjuk az állampolgárságot. Ebben az esetben természetesen a magyar hatóságok döntenek, és a köztársasági elnök visszavonja a csalárd módon megszerzett magyar állampolgárságot” - közölte a biztos.

Elmondta, hogy erre eddig közel kétszáz esetben került sor.

A Belügyminisztérium honosításért felelős miniszteri biztosa szerint elég jól szűr a rendszer. „A 23 ezer elutasítás azt bizonyítja, hogy ez nem egy automatizmus, hanem egy kontrollált rendszer” - indokolta.

„Ebben a csoportban azok kerülnek elutasításra, akik már benyújtották a kérelmet, azok azonban nem jelennek meg a rendszerben, akik be sem tudták nyújtani a kérelmet” - tette hozzá.