eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Palkovics: az új jobban működik majd, mint a régi

Tankerületi Központi Tanács is segíti majd azt, hogy a helyi érdekek jobban megjelenjenek az oktatásban - erről is beszélt a szakállamtitkár egy lapinterjúban.

A következő két hétben tudják meg az iskolák azt, hogy melyik tankerületi központhoz tartoznak majd, eddig az időpontig ugyanahhoz a tankerületi vezető kell fordulniuk, akihez eddig tették – mondta a Népszabadságnak az oktatási államtitkár.

Palkovics László az ígérte, hogy az új, július elsejével létrejövő oktatási modell jobban működik majd, mint a régi

, mert az igazgató és a vezető közé nem ékelődik senki. A tankerületi központok

önálló költségvetési szervként 8 és 28 milliárd forint közötti összeggel gazdálkodhatnak, önállóan tevékenykednek, vagyis a korábbinál jobban tudják kezelni a helyi ügyeket – összegezte Palkovics László.

Arra felvetésre, hogy az iskolák miért nem tudják jobban kezelni a helyi ügyeket, az államtitkár azt mondta, hogy álláspontja szerint az intézmények túl kicsik ehhez, bár van olyan nagy intézmény, ahol ezt el lehetne dönteni, hiába próbáltak meg korábban differenciálni az intézmények között, ez nem működött.

Palkovics László reményét fejezte ki, hogy az önkormányzatok továbbra is támogatják majd az intézményeiket. Az államtitkár szerint kérdéses, hogyan tudják jobban hozzákötni az iskolát és a tankerületi központot a közösséghez. Azt mondta, decentralizálni szeretnék az oktatásirányítást, és tankerületi központi tanácsokat hoznak létre, amelyben a tagság a helyi közösség érdekeit jelenítik meg.

Az oktatási államtitkár szerint azt, hogy mit kell tanítani, nem lehet a helyi közösségre bízni. Azt viszont abszolút támogatni kell, hogy a helyi közösségnek legyen hatása az oktatásra. Még szombaton a Magyar Idők is beszámolt több, az oktatást érintő kormányzati elképzelésről, köztük arról a tervről, hogy

harmincpercesek lehetnek tanórák az általános iskola első és második osztályaiban a jövőben átmenetként azért, hogy a gyerekek az óvoda után ne legyenek túlzottan leterheltek.

Palkovics László azt is elmondta, hogy várhatóan nagyobb szülői beleszólást biztosítsanak a választható tantárgyak körének meghatározásába is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×