eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

BM: a kéményseprés átalakítása a lakosság érdekében történik

A kéményseprés átalakítása a lakosság érdekében történik, az új szabályok az ellátás biztonságát és a rezsicsökkentést szolgálják - tudatta a Belügyminisztérium (BM) hétfőn az MTI-vel.

A kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás július 1-jétől ingyenes lesz a lakosságnak, költségeit az állam állja. A kéményseprés magáncégek helyett a lehető legjobb kezekbe, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (OKF) kerül - írta a BM a közleményében.

Az Országgyűlés a múlt év novemberében döntött arról, hogy a kéményseprés kikerül az önkormányzatok feladatai közül, és az állam közfeladatként, térítésmentesen látja el azt. Ahol az önkormányzatok nem vállalták a feladatot, ott a második félévtől a katasztrófavédelem végzi kéményseprést. Ez az ország mintegy 40 százalékát jelenti, a 4,6 millió kéményből mintegy 1,8 millió kerül át a katasztrófavédelemhez - fűzték hozzá.

A BM közlése szerint az átalakításra azért volt szükség, mert a kéményseprési díjak a feladatot ellátó magáncégek miatt a többszörösére növekedtek. Továbbá rendkívül nagy különbségek alakultak ki a szolgáltatás színvonalában, rendszerességében és árában, több megyében ellátási zavarok jelentkeztek, volt ahol a kéményseprés olyan drága lett, hogy sokakat éppen ez riasztott el a rendszeres ellenőrzéstől.

"Mindannyian tudjuk, számos nem biztonságos és veszélyes kémény van, a pénz azonban nem lehet akadálya a kéményellenőrzésnek, az ingyenes szolgáltatással javítani lehet az ellenőrzések hatékonyságát" - áll a BM közleményében.

Akár a katasztrófavédelem, akár az önkormányzat végzi a szolgáltatást, az előzetes írásbeli értesítés szerinti első és második időpontban térítésmentes lesz az ellenőrzés - tudatta a tárca.

A katasztrófavédelem december óta azon dolgozik, hogy július elsején átvegye ezt a tevékenységet, a szükséges munkaerőt felvették, a szakemberek júliustól biztos állásban, biztos fizetésre számíthatnak, többnyire magasabbra, mint eddig, a kormány biztosította a szükséges pénzügyi forrásokat - közölte a BM.

A napokban megjelent és július 1-jén életbe lépő kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól szóló miniszteri rendelet rögzíti a kéményseprő-ipari tevékenységhez szükséges személyi, szakmai és tárgyi feltételeket, a tevékenység ellátásának rendjét, az égéstermék-elvezetővel kapcsolatos műszaki, szakmai követelményeket, az ingatlan tulajdonosának és használójának kötelezettségeit, a kéményseprő-ipari szerv tevékenységéért fizetendő költségtérítést és kiszállási díjat.

A tárca azt is közölte, hogy katasztrófavédelem - amennyiben ez feltétlenül indokolt - a szakmai szempontok gondos mérlegelése után, az élet és vagyonbiztonság érdekében döntést hozhat a kötelező ellenőrzésnél gyakoribb, ingyenes felülvizsgálatról. A szabályozás az eddiginél ritkább kötelező ellenőrzést ír elő a szolgáltatók számára, az állampolgárok bármikor megrendelhetnek soron kívüli ellenőrzést.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke hétfőn, a Belügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak az eddig évente előírt kéményellenőrzések két évre ritkítása miatt. Az erre vonatkozó belügyminisztériumi rendelet az érdekvédők szerint alaptörvény-ellenes, sérti az állampolgárok egészséges, biztonságos élethez való jogát.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×