Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lehel László: egy segélyakciót nem lehet ripsz-ropsz szervezni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak precízen, professzionálisan van értelme a segélyszervezeti munkának - véli Lehel László. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában arról is beszélt, hogy miként döntik el, hogy egy katasztrófa esetén érdemes-e bekapcsolódniuk a segítségnyújtásba.

Minden alkalommal pontos projektet dolgoz ki a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egy-egy humanitárius katasztrófában való részvétele előtt. A szervezet elnök-vezérigazgatója szerint másként nem is lehetne részt venni nemzetközi segélyakciókban. Lehel László arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy milyen szempontokat mérlegelnek akkor, amikor eldöntik, hogy egy katasztrófa esetén bekapcsolódnak-e a segítségnyújtásba.

Magyarország esetében nincs kérdés, ott nincs mérlegelés. Talán a Kárpát-medence tekintetében sem, tehát komoly katasztrófa esetén, ha közösségek élete válik lehetetlenné, akkor nem kérdés, hogy mozdulunk: gyűjtünk és megpróbáljuk felépíteni a segítségnyújtásnak a koordinált, együttműködő és koncepciózus módját.”

Lehel László hozzátette: távoli országok esetében mindig felmérik, hogy van-e ott saját szervezetük, vagy jól, átláthatóan működő helyi szervezet, mert akkor érdemes a gyűjtést követően nekik átutalni a pénzt, hiszen ők ismerve a helyi viszonyokat jól és hasznosan tudnak segíteni.

A segélyszervezet igazgatója szerint az átláthatóság elengedhetetlen. Az adományok 85 százalékát közvetlenül a célra fordítják, s a többi megy el a szervezet működési költségeire.

Ebben mi elsők között álltunk ki Magyarországon a közvélemény elé, és azt mondtuk, hogy az átláthatósághoz ez hozzátartozik. Nem lehet száz százalékig felhasználni, hiszen van egy szervezeti háttér, szakmai tudás, azt mobilizálni, szervezni kell. Egy segélyakciót nem lehet csak úgy, ripsz-ropsz, valamit kaptam, odaviszem és azzal el van intézve.”

Lehel László hozzátette: évről évre több vállalat támogatja a munkájukat, és ezek többségét nem nekik kell keresniük, hanem a cégek találják meg őket.