Kiemelt kórházkeringő kormányülés után

Infostart
2016. június 9. 19:46
Négy kiemelt egészségügyi centrumot alakít ki a kormány Budapesten, de egy kórházat sem zárnak be - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A Szent János Kórház több funkcióját ugyanakkor átköltöztetik a Kútvölgyi Klinikai Tömbbe.

A kormány döntésének értelmében Észak-Pesten a Honvédkórházat erősítik meg, Dél-Pesten az Egyesített Szent István és Szent László Kórház biztosítja majd a teljeskörű ellátást, Dél-Buda esetében a Kelenföldi pályaudvar közelében új kórházat építenek Észak-Budán pedig egy következő fejlesztési periódusban létesülhet új kórház – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Az M1-es észak-budai átkötőjének nyomvonala és megvalósulása érdemben befolyásolja azt, hogy Észak-Budán mikor és hogyan épülhet meg majd egy új szuperkórház."

Ám már az észak-budai kórház nélkül is több éves fejlesztési programról beszélt a tárcavezető, mint mondta 2018-ra nagy eredmény volna, ha már épülne az új Kelenföldi kórház.

"Ez a rendszer jelen pillanatban a működéshez a legközelebb a Honvédkórház területén van, de mindenhol máshol fejleszteni kell."

Lázár János újságírói kérdésre aláhúzta, hogy a kabinet nem kíván kórházakat bezárni de több funkció átszervezésére lehet számítani.

"Nem akarunk Budapesten kórházi ágyszámokat nagy létszámban megszüntetni, félreértés ne essék, nem volt a kormány előtt ilyen előterjesztés, sem 10 százalékos, sem 20 százalékos sem 5 sem 10-es számban."

A Szent János Kórházról a miniszter elismerte, hogy több budai polgármester is ezt az intézményt fejlesztette volna, ám a kormány a szakmai érvek alapján ezt elvetette, így a Szent János Kórház több funkcióját átszervezik a Kútvölgyi Klinikai Tömbbe, ahol egy sportellátási centrumot is létrehoznak.

"A Szent János Kórház megközelíthetősége, épület-állománya olyan gazdasági kihívás elé állítaná a kormányt, ahol mégiscsak mérlegelni kell azt, hogy az adófizetők pénzéből hol és mit építünk. Erre a kormány azt mondja, hogy bizonyos funkcióknak a Szent János Kórházban meg kell maradnia, különösképpen azért, hiszen a szuperkórház majd jóval később fog felépülni és ott van néhány sarokra a Kútvölgyi, ahol már voltak fejlesztések az elmúlt időszakban és a Szent János Kórházból a Kútvölgyibe kell irányítani a betegeket ellátás céljából."

Mindemellett a kormány jóváhagyta, hogy a jövőben az egyetemek mintájára kancellárokat helyeznek a kórházigazgatók mellé.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sportkórház is lesz a Kútvölgyiben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást