Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tudja, mi a biztonsági folyosó?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A biztonsági folyosó létrehozásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Közút Zrt. A társaság szóvivője szerint a szabályozás már régóta él, de az autósok csak ritkán alakítják ki a biztonsági folyosót a megkülönbözető jelzést használó járművek számára. Most egy kampányban hívják fel erre a figyelmet.

Molinókkal hívják fel a figyelmet a biztonsági folyosóra az M1-es autópálya nyolc pontján – mondta el a Magyar Közút Zrt. szóvivője.

Velkei Lilla kiemelte: „a biztonsági folyosóhoz a KRESZ szerint az azonos irányú forgalom számára két, vagy ennél több forgalmi sávban rendelkező autópályán és autóúton kialakult torlódás esetén a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművek akadálytalan haladása érdekében a belső, bal szélső forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a bal oldalra, az egyéb sávokban közlekedőknek pedig a lehetséges mértékben jobbra kell húzódniuk.”

A szóvivő jelezte, hogy ez a szabályozás már 2012 szeptemberében hatályba lépett, de a tapasztalatok alapján a közúton közlekedők ritkán alakítják ki a biztonsági folyosót, pedig ezáltal baleset esetén a mentést, műszaki mentést végzők gyorsabban haladhatnak, így a sérültek ellátása felgyorsulhat, és a forgalomkorlátozás hamarabb megszűnhet. Mint mondta, a szirénázó autók a leállósávon is közlekedhetnek, de a közlekedők által létrehozott biztonsági folyosó gyorsabban biztosítja a haladást, különösen, ha a leállósávon például egy autó akadályozza a továbbhaladást.

A kihelyezett molinók szemléltetik, hogyan kell az autósoknak félrehúzódniuk, biztonsági folyosót alkotniuk.