eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tudja, mi a biztonsági folyosó?

Tudja, mi a biztonsági folyosó?

A biztonsági folyosó létrehozásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Közút Zrt. A társaság szóvivője szerint a szabályozás már régóta él, de az autósok csak ritkán alakítják ki a biztonsági folyosót a megkülönbözető jelzést használó járművek számára. Most egy kampányban hívják fel erre a figyelmet.

Molinókkal hívják fel a figyelmet a biztonsági folyosóra az M1-es autópálya nyolc pontján – mondta el a Magyar Közút Zrt. szóvivője.

Velkei Lilla kiemelte: „a biztonsági folyosóhoz a KRESZ szerint az azonos irányú forgalom számára két, vagy ennél több forgalmi sávban rendelkező autópályán és autóúton kialakult torlódás esetén a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművek akadálytalan haladása érdekében a belső, bal szélső forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a bal oldalra, az egyéb sávokban közlekedőknek pedig a lehetséges mértékben jobbra kell húzódniuk.”

A szóvivő jelezte, hogy ez a szabályozás már 2012 szeptemberében hatályba lépett, de a tapasztalatok alapján a közúton közlekedők ritkán alakítják ki a biztonsági folyosót, pedig ezáltal baleset esetén a mentést, műszaki mentést végzők gyorsabban haladhatnak, így a sérültek ellátása felgyorsulhat, és a forgalomkorlátozás hamarabb megszűnhet. Mint mondta, a szirénázó autók a leállósávon is közlekedhetnek, de a közlekedők által létrehozott biztonsági folyosó gyorsabban biztosítja a haladást, különösen, ha a leállósávon például egy autó akadályozza a továbbhaladást.

A kihelyezett molinók szemléltetik, hogyan kell az autósoknak félrehúzódniuk, biztonsági folyosót alkotniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×