eur:
393.57
usd:
367.92
bux:
65846.04
2024. április 23. kedd Béla

Nincs már hiány a tetanusz oltóanyagból

Több mint tíz napig hiánycikk volt a tetanusz oltás a kórházakban, gyógyszertárakban. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet kommunikációs igazgatója szerint a hiányt már több helyen pótolták, a vakcina kiszállítása folyamatos az intézményekben. De hogy mire is jó a védőoltás, erről kérdeztük a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét, Póta Györgyöt.

„A tetanusz kórokozója a földdel szennyezett sérüléseken keresztül kerül be a szervezetbe, és – mivel ez egy anaerob kórokozó – a levegőtől elzárt területen fejlődik” – ismertette az elnök.

„A tetanusznak súlyos, nem ritkán halálos következményei lehetnek, rángógörcsöket okoz” – hangsúlyozta.

„Hosszú évek óta a kötelező védőoltással az alapoltás megvan mindenkinél. A gyerekek csecsemőkortól kezdve védőoltásban részesülnek, viszont 12 éves kor után már nincs újraoltás, ezért csökken a védettség szintje. A memóriasejtekben azonban megmarad. Ezért fontos, hogy ha nagyobb korban olyan sérülés éri az embert, és fennáll a tetanuszfertőzés veszélye, akkor kapjon egy úgynevezett tetanusz-anatoxin oltást, ami felgerjeszti a védettséget, így véletlenül sem tud kialakulni a fertőzés” - közölte Póta György.

Elmondta, hogy erre akkor van szükség, ha egy sérülés során a mélyszövetbe bekerülhet a kórokozó.

„A klasszikus példa a rozsdás szögbe lépés vagy amikor földdel szennyezett eszköz mély vágott sebet okoz a talpon. Vagyis amikor a mélyebb szövetekbe kerül a szennyeződés, amivel a kórokozó is bekerülhet” - mondta a szakember.

Közölte, hogy az ismétlő tetanuszoltás 5-6-8 évig biztosan véd.

„A gyerekorvosok azt mondják, hogy kisgyerekeknél egészen 18 éves korig reális értelme nincs annak, amikkor a sebészeten beadják az emlékeztetőoltást, mert a kötelező oltássorozat védi a gyerekeket. Sokkal inkább a nagyobbak vannak veszélyben” - fogalmazott a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

„Ezt az oltást mással helyettesíteni nem lehet, az a szerencse, hogy most már újra van védőoltás” - közölte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A jegybank sem tudta kizökkenteni a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×