eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

Leállítja az Radetzky-laktanya bontását a fővárosi kormányhivatal

Visszavonta a II. kerületi Bem téren álló Radetzky-laktanya építési-bontási engedélyét a fővárosi kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi hatósága, és elrendelte az építési-bontási munkák azonnali leállítását. A tulajdonos vállalat leállította a munkákat, amint megkapta az erről szóló határozatot.

Több internetes portál is beszámolt arról, hogy a kormányhivatal honlapján közleményben megjelent: nem adták meg a volt Radetzky-laktanya épületeinek építési-bontási engedélyét, mivel az erről szóló határozatot "jogszabálysértő eljárás nyomán adta ki" a hivatal építési és örökségvédelmi hatóságának jogelődje, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Közép-magyarországi Irodája (KÖH) 2010 májusában.

Ismertették: a csütörtöki határozat indoklása szerint az épület a 2010-es építési-bontási engedély kiadásakor már három éve ideiglenes műemléki védelem alatt állt, mivel 2007-ben a KÖH megindította az épület egyedi műemléki védetté nyilvánítását. Ezért az akkor hatályos törvények szerint a KÖH-nek a bontási engedély kiadásakor a műemlékekre vonatkozó rendelkezéseket kellett volna alkalmaznia.

A műemlékek részleges bontását a jogszabályok szigorú feltételekhez kötik, azonban az elsőfokú hatóság nem vizsgálta, hogy fennállnak-e ezek a feltételek, nem szerepel erre vonatkozó hivatkozás, utalás sem a közigazgatási iratokban, sem a határozatban - tették hozzá.

A kormányhivatal így másodfokon megállapította, hogy a kérelmezett bontási-építési tevékenység nem felel meg a kulturális örökség védelméről szóló törvénynek. A kormányhivatal azt is megállapította, hogy a bontási-építési engedély nemcsak az egyedi műemléki védelem céljával ellentétes, hanem "a világ kulturális és természeti örökségének védelméről szóló UNESCO-egyezményben rögzített célokkal is, azok megvalósítását jelentős mértékben korlátozza, illetve akadályozza, tehát jogszabálysértő".

Mint írták, a vizsgálat megállapította azt is, hogy a kivitelező mind a mai napig nem rendelkezik az engedélyben előírt, hatósággal egyeztetett kivitelezési dokumentációval, így az általa tett bejelentés alapján jogszerűen meg sem kezdhette volna a bontást és az építést.

Közölték: a határozat értelmében a kormányhivatal azonnali hatállyal leállította a bontási és építési munkákat az állagmegóvási, és az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó munkák kivételével.

A HB Reavis csoport az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Bem Palace projektet áprilisban vásárolták az Európa Ingatlanbefektetési Alaptól. Az eladó hatályos építési engedélye alapján 2012 szeptembere óta végezte a kivitelezési és bontási munkálatokat.

Közölték: a vállalat az adásvételi szerződés megkötése előtt felkérte az eladót, hogy az építési engedély hatályosságáról szerezze be az illetékes építési hatóság, a fővárosi kormányhivatal I. kerületi Hivatala Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya megerősítő tájékoztatását.

Azt írták: a hatóság február 23-án levélben közölte, hogy a projektre a jogerős és végrehajtható engedély alapján a használatbavételi engedélyt 2017. szeptember 17-ig szükséges megkérni. Úgy folytatták: ugyanez a hivatal május 25-én határozat adott ki arról, hogy a HB Reavis lett az építési engedély jogutódja és az építtetői jogok gyakorlója.

Mindezekkel szemben a felügyeleti szerv most meghozott határozatában saját elsőfokú építésügyi hatósága határozatát - arra hivatkozva, hogy jogszabálysértő - vonta vissza csaknem hat évvel annak kiadása után, illetve négy évvel azután, hogy az akkori tulajdonos megkezdte a bontási munkálatokat.

Kiemelték: a KÖH által lefolytatott engedélyezési eljárást "széleskörű szakmai jóváhagyási folyamat előzte meg", amelynek keretében a Műemléki Tervtanács és a Központi Tervtanács az országos főépítész javaslatával ajánlotta elfogadásra, kiemelve, hogy a terv a védendő műemléki értékek figyelembevételével készült.

A cég "vizsgálja a kialakult helyzetet és megteszi a szükséges lépéseket".

A Bem József tér 3. szám alatti épületet, egy 1840-ben épült klasszicista stílusú élelemraktárat 1897-ben építették át Benedicty József tervei alapján kaszárnyává, ekkor kapta a Radetzky-laktanya nevet. A rendszerváltás után az MDF székházaként működött.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×