eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fontos döntés a kormányfő szerint, hogy a parlament módosította az alkotmányt - a nap hírei

Visszautasítja az Európai Bizottság bevándorlással összefüggő újabb javaslatát a külgazdasági és külügyminiszter. Továbbra is fennáll a migrációs nyomás Magyarország déli határán - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Fontos döntésnek nevezte a kormányfő azt, hogy a parlament módosította az alkotmányt, és elfogadta a terrorellenes törvényt. Orbán Viktor a négy visegrádi ország prágai miniszterelnöki csúcstalálkozója után úgy vélte: a magyar hatóságok megkapták azokat a jogosítványokat, amelyekkel eséllyel veszik fel a harcot a terrorista akciókkal és fenyegetettségekkel.

Visszautasítja az Európai Bizottság bevándorlással összefüggő újabb javaslatát a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter arra reagált, hogy a migrációs ügyekért felelős uniós biztos bejelentette: az európai kék kártya rendszer reformjával és a hatékonyabb integráció segítésével a legális migráció lehetőségét teremtené meg Brüsszel.

Továbbra is fennáll a migrációs nyomás Magyarország déli határán - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: Görögországban 36 ezer menedékkérő vár arra, hogy Macedónián át Magyarország felé induljon.

Indokoltnak tartja a kórházak és egészségügyi intézmények gazdálkodásának átalakítását az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László a gazdaság kifehérítése érdekében azt javasolta, hogy az állam kisebb adókulcsok vagy célzott kedvezmények formájában hagyjon több pénzt az adózóknál.

Szolgáltatás megrendeléssel oldaná meg a főváros a 3-as metróvonal felújítása miatt szükségessé váló járműpótlást, ha a kormány július 5-ig garanciát nyújt a költségek átvállalására. A döntés értelmében ha a kabinet nem hoz támogató döntést, akkor a főváros vezetése új, lengyel Solaris buszokat vesz. A budapesti képviselők megválasztották az Alstom-ügyet vizsgáló ideiglenes bizottság tagjait. A 3 tagú testületnek az év végéig kell jelentést tennie az ügyben. Döntött a közgyűlés a jövő évi budapesti vizes világbajnokság megrendezéséhez szükséges fejlesztésekről, amelyekhez az állam vissza nem térítendő támogatást nyújt.

Eddig mintegy 100 helyhatóság csatlakozott az önkormányzati dolgozók érdekképviseletének június 22-ei, két órás sztrájkfelhívásához. Boros Péterné, Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az InfoRádióban elmondta: az érdekképviselet 30 százalékos béremelést követel az ágazatban.

Átadta a Jobbik elnökségének a képviselői mandátumáról szóló lemondó nyilatkozatot Novák Előd. A politikus közölte: augusztus 31-ig nincs lehetőség mandátuma jogerős leadására az Országgyűlésnek, azonban önkéntes tartalékos kiképzése miatt addig is szünetelteti megbízatását és javadalmazást sem vesz fel.

Vizsgálóbizottságot hoz létre az offshore-botrány ügyében az Európai Parlament. A határozat alapján a testület az uniós jogba ütközően működő offshore cégeket kívánja felkutatni. Az offshore-botrány áprilisban robbant ki, miután a sajtóban információk jelentek meg több mint 214 ezer offshore cégről és tulajdonosaikról.

Franciaországban kihirdette a természeti katasztrófaállapotot a kormány az árvíz sújtotta területeken. Az intézkedés célja, hogy megkezdődhessen az érintettek gyors kártalanítása. A párizsi kabinet az ország középső részén található 16 megyében csaknem 800 települést ismert el természeti katasztrófa sújtotta területnek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×