eur:
394.41
usd:
371.54
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Bakondi György: az EU-török megállapodás az idei fő kérdés

„Szolidárisak vagyunk azokkal az országokkal, amelyek a migráció frontvonalában vannak. Erőn felül, lehetőségeinkhez képest maximálisan részt veszünk a megoldásban” - hangsúlyozta Bakondi György. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az idei kérdés az, hogy az EU-török megállapodás hatályosul-e.

„Az európai Unió történelmének legnagyobb kihívásával találkozott. Tömeges, illegális, erőszakos migráció zajlik” - fogalmazott Bakondi György.

Mindez a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint nagyon súlyos politikai hatással volt, amelyre az Európai Unió megoldási alternatívái nem bizonyulnak megfelelőeknek, és nem időben történtek.

Közölte, hogy az Európai Unió területére 2 millió migráns érkezett, Magyarországra 405 ezer, a legtöbben szírek és afgánok. Az érkezőknek nagyon vegyes az állampolgársági összetétele: Magyarországon keresztül 104 országból jöttek menekültek. Sok migráns a valós identitását és célját sem adja meg, vagy félrevezeti a hatóságokat – mondta a főtanácsadó.

„Az idei kérdés az, hogy az EU-török megállapodás hatályosul-e. Az biztos, hogy Törökországból érkező migránsok száma csökkent, most naponta 20-50 menekült érkezik” - tudatta Bakondi György.

„Görögországban pedig 36 ezer menekült várakozik, akik Macedónián át Magyarország felé jönnek, ezzel pedig permanens nyomás alatt tartják a szerb-magyar határt” - folytatta.

„A brüsszeli migránspolitika a befogadásra, az integrációra, és az elosztásra összpontosít. Az európai kék kártya bevezetésében is van logika, csak éppen nem a megoldás irányába vezet, ezért a kormány ezen információk alapján ezt elutasítja” - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

„Szolidárisak vagyunk azokkal az országokkal, amelyek a migráció frontvonalában vannak. Erőn felül, lehetőségeinkhez képest maximálisan részt veszünk a megoldásban” - hangsúlyozta Bakondi György.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×