eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bakondi: Európának meg kell tudnia védeni magát

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a határőrizeti rezsim miatt nem lesz szükség magyarországi menekülttáborokra. Bakondi György az InfoRádiónak beszélt arról is, mi a magyar kormány álláspontja az unió azon új javaslatáról, hogy Törökország után az észak-afrikai és a közel-keleti államokkal is megállapodást kellene kötni. Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége szerda este 6 órától.

 „Az Európai Unió biztonságát nem lehet egy harmadik ország szívességétől remélni, mindenképpen szükséges, hogy Európa meg tudja védeni a saját határait és garantálni tudja az európai polgárok biztonságát. Ezért aztán számos javaslatot tettünk, talán az olasz javaslat mellett a magyar is bekerül abba a tervezetbe, amit a közeljövőben össze tud állítani az unió, és amelytől a megoldást remélik” - hangsúlyozta Bakondi György.

A miniszterelnök főtanácsadója elmondta: „a Görögországba érkezett több mint ötvenezer migránsból jelentős számban érkeznek Macedónián, Koszovón, Bulgárián keresztül Szerbiába és ott egyértelműen a magyar határhoz erőszakos, tiltott határátlépésre készülő személyek. Igazság szerint Szerbia nem segíti, de nem is akadályozza ezt a mozgásukat, a magyar határ továbbra is jelentős nyomás alatt van. Egy átlagos napon 100-150 fő tesz kísérletet erőszakos, tiltott határátlépésre.”

Bakondi György kiemelte: „már több menekülttábort bezártunk, abban bízunk, hogy a határrendészeti rezsim okán nem lesz szükség ilyen nagy számú nyílt tábor fenntartására. Abban is reménykedünk, hogy a javaslataink elfogadása esetén az Európai Unió is képes lesz hatékonyabb intézkedéseket tenni a folytatódó tömeges migráció megállítására.”

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint meg kell várni a hivatalos osztrák álláspontot is azt követően, hogy a bécsi kormány külügyminisztere a minap azt mondta: egy szigeten kellene elszállásolni a Földközi-tenger irányából érkező menekülteket.

„Próbálta adoptálni azt a rendszert, amit Ausztrália bevezetett, és amelyet az emberi jogi szervezetek és az ENSZ is többször élesen bírált. Meg kell várni, hogyan alakul a hivatalos osztrák álláspont, ami időnként hullámzik; néha furcsákat tudnak mondani, máskor visszakoznak. Egyelőre abból tudunk kiindulni, amit az új kancellár a beiktatásakor mondott, aszerint nincs elmozdulás a migrációs kérdés megítélésében.”

Bakondi György arról is beszélt, mi a magyar kormány álláspontja arról, hogy Líbia nem kíván menekülteket visszafogadni.

„Líbia-Olaszország vált egy fő iránnyá, vannak bizonyos mozgások Egyiptom felől is. Líbia egy nehéz, bonyolult helyzetben lévő ország, kormánya van három is. Úgy tűnik, hogy azok az elképzelések, amelyek arról szóltak, hogy talán lesz egy stabil kormány, amellyel megállapodásra juthat az Európai Unió és lezárható ez a migráns-csatorna, mintha nem teljesen a megvalósulás felé mozdulna” - fűzte hozzá.

A számokról Bakondi György elmondta: „2015 első negyedévében a földközi-tengeri útvonalon 22.600 migráns lépett be, egy évvel később pedig 170.500, ami még tovább is fokozódott, 2016 márciusában 9.700-an érkeztek Olaszországba, egy évvel korábban 2.300-an. Ma pedig naponta háromezer ember indul el Líbiából, csónakokkal bejutnak a nemzetközi vizekre, ahol segítséget kérnek. Úgy gondolják, a kimentettek automatikusan bevándorlók is lehetnek az unióban. Az érkezők nem az arab, hanem Fekete-Afrika térségeiből jönnek, ahol rendkívül nagy az utánpótlás” - hangsúlyozta a miniszterelnöki főtanácsadó.

Szerda este 6 órától Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×