eur:
394.34
usd:
369.64
bux:
65189.79
2024. április 19. péntek Emma

A magyar közbeszédet mérgező portálokról nyilatkozik Trócsányi

Konferenciát szervez a magyar és az izraeli igazságügyi minisztérium hétfőn Budapesten Internethasználat és felelősség - Jogi eszközök az online gyűlöletbeszéd megfékezésére címmel - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter vasárnap az MTI-nek.

A rendezvény célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a világháló veszélyeire, valamint áttekintsék, hogy az egyes személyek vagy nemzetek méltóságát sértő törekvésekkel szemben hogyan használhatók a jog eszközei - mondta Trócsányi László, hozzátéve: meghívására a konferencián részt vesz és nyitóbeszédet mond Ajelet Saked izraeli igazságügyi miniszter.

A szaktárca vezetője szólt arról, hogy a véleménynyilvánítás alkotmányos szabadsága a polgári fejlődés egyik mérföldköve volt, a francia nemzetgyűlés által 1789-ben elfogadott emberi és polgári jogok nyilatkozatának vonatkozó rendelkezése ma is "zsinórmértékül" szolgál. Hozzátette: Magyarország ötéves alaptörvénye implementációjának, gyakorlatba ültetésének szempontjából is fontos, hogy áttekintsék a hazai mellett más államok gyakorlatát.

Hangsúlyozta: közismert, hogy a magyar közbeszédet mennyire mérgezik egyes portálok - köztük a kuruc.info -, amelyek éppen a joggal visszaélve fejtik ki tevékenységüket. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy egyes sérülékeny csoportok - például a gyermekek, fiatalok - milyen könnyen a világhálón rájuk leselkedő veszélyek áldozataivá válhatnak - fejtette ki a miniszter.

Elmondása szerint kettős céljuk van: fel akarják hívni a figyelmet a veszélyekre és a megoldás felé is lépéseket szeretnének tenni, ezért vesznek részt az igazságügyi miniszterek mellett bírák, ügyészek, a médiahatóság képviselői és jogtudósok a konferencián.

Ilan Mor izraeli nagykövet azt mondta, a két ország közös érdeke, hogy harcoljanak a gyűlöletbeszéd ellen az interneten és a közösségi médiában. Ez konferencia nagyon fontos lépés ennek a szándéknak a megvalósításában - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 16:25
×
×
×
×