eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Mindenféle zsírra szükségünk van

Divat ide vagy oda, a jó minőségű növényi zsiradéknak, vagyis a margarinnak igenis helye van a táplálkozásban, ahogy az állati zsiradékoknak is - mondja a dietetikus. Henter Izabella szerint azért érdemes mindegyik zsírtípust fogyasztani, mert mindegyik más miatt hasznos. A lényeg, hogy jó minőségű terméket válasszunk.

A dietetikus a zsiradékokról szólva úgy fogalmazott: „nagyon fontosak, hiszen nagyon sok energiát viszünk be velük. A zsírsavak minősége nagyon fontos. Az, hogy telített, egyszeresen vagy többszörösen telítetlen, olyan, amit a szervezet elő tud állítani vagy esszenciális – omega-3 vagy omega-6 –.”

Henter Izabella hozzátette, a növényi eredetű margarint a háború idején találták ki, amikor avasodott a vaj és nem is tudtak eleget előállítani belőle. A megkeményített növényi zsiradék kialakítása során keletkező transzzsírokat azonban a szervezet nem tudja kezelni, ezért a rossz minőségű margarinok fogyasztása tényleg hátrányos, de már olyan eljárásokkal készítik ezeket, hogy a transzzsírsavak mennyisége a törvényben meghatározott mennyiség alatt marad. Ezt azért főleg a nagyobb vállalatok csinálják így, a dietetikus azt tanácsolja, el kell olvasni a címkét, a transzzsírsav mennyisége 2 energiaszázaléknyi lehet.

Henter Izabella kiemelte, mindegyik zsírt lehet fogyasztani. „Mind másra jó. Ez a transzzsírsav rossz, azért kell figyelmesen vásárolni, akár kicsit jobban a zsebünkbe is nyúlni, kevesebbet venni és enni belőle.”

„Ha egy állati zsiradékot kint hagyunk és folyós lesz, az azt jelenti, hogy jó a zsírsav-összetétele, sok benne az egyszeresen telítetlen zsírsav. Igaz, koleszterin van az állati zsiradékokban, de az amerikai ajánlások már azt tartalmazzák, hogy az csak tíz százalékban befolyásolja a vér koleszterin szintjét. Olívaolajból is fontos, hogy jó minőségűt válasszunk!” - hangsúlyozta Henter Izabella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×