Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mindenféle zsírra szükségünk van

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Divat ide vagy oda, a jó minőségű növényi zsiradéknak, vagyis a margarinnak igenis helye van a táplálkozásban, ahogy az állati zsiradékoknak is - mondja a dietetikus. Henter Izabella szerint azért érdemes mindegyik zsírtípust fogyasztani, mert mindegyik más miatt hasznos. A lényeg, hogy jó minőségű terméket válasszunk.

A dietetikus a zsiradékokról szólva úgy fogalmazott: „nagyon fontosak, hiszen nagyon sok energiát viszünk be velük. A zsírsavak minősége nagyon fontos. Az, hogy telített, egyszeresen vagy többszörösen telítetlen, olyan, amit a szervezet elő tud állítani vagy esszenciális – omega-3 vagy omega-6 –.”

Henter Izabella hozzátette, a növényi eredetű margarint a háború idején találták ki, amikor avasodott a vaj és nem is tudtak eleget előállítani belőle. A megkeményített növényi zsiradék kialakítása során keletkező transzzsírokat azonban a szervezet nem tudja kezelni, ezért a rossz minőségű margarinok fogyasztása tényleg hátrányos, de már olyan eljárásokkal készítik ezeket, hogy a transzzsírsavak mennyisége a törvényben meghatározott mennyiség alatt marad. Ezt azért főleg a nagyobb vállalatok csinálják így, a dietetikus azt tanácsolja, el kell olvasni a címkét, a transzzsírsav mennyisége 2 energiaszázaléknyi lehet.

Henter Izabella kiemelte, mindegyik zsírt lehet fogyasztani. „Mind másra jó. Ez a transzzsírsav rossz, azért kell figyelmesen vásárolni, akár kicsit jobban a zsebünkbe is nyúlni, kevesebbet venni és enni belőle.”

„Ha egy állati zsiradékot kint hagyunk és folyós lesz, az azt jelenti, hogy jó a zsírsav-összetétele, sok benne az egyszeresen telítetlen zsírsav. Igaz, koleszterin van az állati zsiradékokban, de az amerikai ajánlások már azt tartalmazzák, hogy az csak tíz százalékban befolyásolja a vér koleszterin szintjét. Olívaolajból is fontos, hogy jó minőségűt válasszunk!” - hangsúlyozta Henter Izabella.