eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Honlapot indít a kormány a kötelező betelepítésről szóló népszavazásról - a nap hírei

Országszerte megemlékezések voltak a trianoni békediktátum aláírásához kötődő nemzeti összetartozás napján. Elhunyt Muhammad Ali olimpiai bajnok, profi nehézsúlyú világbajnok ökölvívó.

Országszerte megemlékezések voltak a trianoni békediktátum aláírásához kötődő nemzeti összetartozás napján. A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a számvetés és az erőgyűjtés napjának nevezte a nemzeti összetartozás napját. Szilágyi Péter a Magyarság Házában rendezett központi ünnepségen úgy fogalmazott: 1920. június 4-e egy égbekiáltó igazságtalanság jelképe, az ezeréves magyar állam feldarabolásának dátuma, a magyar nemzet rendkívüli meghurcolásának kezdete. A trianoni békediktátum 96. évfordulóján a Felvidéken, Erdélyben és a Vajdaságban is megemlékezéseket tartottak.

Tájékoztató honlapot indít a kormány a kötelező betelepítésről szóló népszavazásról. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte: a honlapon megtalálhatóak a legfontosabb tudnivalók a brüsszeli javaslatról, és arról, hogy a kormány miért utasítja el azt. Dömötör Csaba hozzátette: a portál megemlíti a biztonsági vonatkozásokat, valamint egyes gazdasági összefüggéseket is. A kormány álláspontja szerint csak a magyarok dönthetik el, hogy kivel szeretnének együtt élni és kivel nem. A kabinet emellett úgy véli: a kötelező betelepítés helyett a határok megerősített védelmére van szükség.

A honvédelmi miniszter szerint hasznos lenne a katonaság bevetése terrorcselekmény esetén. Simicskó István az M1 műsorában azt mondta: erre több európai országban is van lehetőség. Példaként Párizst említette, ahol 10 ezer katonát vezényeltek az utcákra a támadások után. Az Országgyűlés honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságainak együttes ülésén az LMP és az MSZP továbbra sem támogatta a kormány terror-veszélyhelyzetre vonatkozó alaptörvény-módosítási javaslatát. A Jobbik később alakítja ki álláspontját.

Tájékoztatást vár a honvédelmi és rendészeti bizottság következő ülésén a tavaly májusi csehországi Gripen-baleset vizsgálati eredményeiről az MSZP. Az ellenzéki párt ezt azután közölte, hogy a prágai védelmi minisztérium befejezte a magyar vadászgép balesetének vizsgálatát, de a tárca nem hozta nyilvánosságra az eredményt, arra hivatkozva, hogy a repülő és személyzete a magyar légierőhöz tartozik. Egy illetékes ugyanakkor azt közölte, hogy a cseh felet nem terheli felelősség. A magyar honvédség gyakorlatozó Gripenje tavaly május 19-én a Prágától keletre fekvő Čáslav katonai repülőtéren leszállás közben túlfutott a leszállópályán és a szántóföldön állt meg. A pilóták katapultáltak, a gép pedig súlyosan megrongálódott.

Szent Márton-napot tartottak Pannonhalmán a város és a monostor védőszentjére emlékezve. A program az egykori püspök születésének 1700. évfordulója alkalmából szervezett emlékév része. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát mutatott be szentmisét. A városnapon a múzeum udvarán gyermekprogramokat tartottak, és a Pannonhalma városkártyával rendelkezők ingyenesen tekinthették meg a Szent Márton és Pannonhalma című időszaki, valamint a főapátság állandó kiállításait.

Ismét tízezrek tiltakoztak Varsóban a tavaly hivatalba lépett lengyel kormány intézkedései ellen. A menet élén az ország két korábbi elnöke, Aleksander Kwasniewski és Bronislaw Komorowski vonult. A tiltakozás célja az volt, hogy emlékeztesse a lengyeleket arra, hogy 1989-ben ezen a napon nyerték el a demokráciát az első, részben szabad választásokon. Szerdán az Európai Bizottság elindította Lengyelországgal szemben a jogállamisági mechanizmus alkalmazását az alkotmánybíróság helyzete miatt.

Fegyvereket és robbanószereket szállító francia állampolgárt tartóztattak le a hatóságok az ukrán-lengyel határon. A 25 éves férfi autójában egyebek mellett rakétavetőket és Kalasnyikov gépkarabélyokat találtak az ukrán hatóságok. Franciaország már kérvényezte a férfi kiadását. Az Egyesült Államok kedden figyelmeztette állampolgárait további terrortámadások lehetőségére Európában, amelyek a Franciaországban tartandó 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság helyszíneit is célba vehetik.

A brit uniós tagság fenntartása mellett érveltek a Munkáspárt korábbi vezetői. A többi között Tony Blair és Gordon Brown volt miniszterelnök szerint a brit kilépés kettős veszélyt jelent; visszatérne a recesszió, az ország vezetését pedig a legradikálisabb konzervatívok szereznék meg. A felmérések szerint a Munkáspárt szimpatizánsai között a többi párt támogatóihoz képest alacsonyabb a részvételi hajlandóság a június 23-ai referendumon.

74 éves korában meghalt Muhammad Ali ökölvívó. Születési nevén Cassius Clay az amerikai Arizona állambeli Phoenix városának egyik kórházában hunyt el. Az olimpiai bajnok, profi nehézsúlyú világbajnok csütörtökön került légzőszervi problémákkal kórházba. Muhammad Ali 56 győztes mérkőzést vívott, ebből 37-et nyert kiütéssel, és mindössze ötször kapott ki. 1981 decemberében visszavonult a profi ökölvívástól. Az 1980-as évek eleje óta Parkinson-kórban szenvedett. Muhammad Ali nevét egy amerikai szövetségi törvény is viseli, amely a bokszolók jogait hivatott szavatolni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×