Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy válás után sem hagyhat alább a szülői felelősség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gyerekes szülőknek csak akkor érdemes elválniuk, ha már tényleg nem maradt más lehetőségük az életük rendezésére - nyilatkozta az InfoRádió Családi hét című műsorának a családi tanácsadó. Regős Judit, a Szülők Háza alapítója ugyanis azt hangsúlyozza, hogy a gyermek érdekében az anyának és az apának a válás után is kapcsolatban kell maradnia.

Nyilván nagyon ritka, hogy valaki barátságosan váljon el a másiktól, teljesen kizárni az érzelmeket, indulatokat egy válás körüli helyzetből nem lehet. Mégis azt gondolom: arra kell törekedni, hogy a felnőtt személyiségünk mondassa ki velünk azokat a mondatokat, amivel a gyereknek segítünk elmagyarázni az új élethelyzetet - nyilatkozta a Szülők Háza alapítója az InfoRádiónak. 

Regős Judit szerint az a legmegfelelőbb és célravezetőbb, ha a szülők együtt beszélik meg a gyerekekkel a dolgokat.

Fontos tudni azt, hogy tényleg csak akkor érdemes elválni, ha nem marad más életrendezési helyzet két ember között. Azt ugyanis biztosan nem fogják megúszni, ha gyerekük van, hogy továbbra is együttműködjenek a gyermek érdekében. Attól, mert két felnőtt ember úgy határoz, hogy nem tud tovább együtt élni, a szülői felelőssége még cseppet sem kell, hogy alább hagyjon. Ez pedig független attól, hogy ki érzi magát sértett félnek. Mert a gyerek nem tehet semmiről. - hangsúlyozta a családi tanácsadó.

Az egy nagyon jó helyzet Regős Judit szerint , ha sikerül a szülőknek úgy eljutniuk a válás kimondásának pillanatáig, amikor a gyermekkel ezt közlik, hogy már képesek egymással felnőtt módon kommunikálni. Ugyanakkor pontosan azért érdemes a párkapcsolatért dolgozni még akkor, amikor nem mondták ki a válásról szóló döntést, mert magát az együttműködést amúgy is kell majd gyakorolni.

A bírósági meghallgatás nyilván nem az az élethelyzet, ami egy gyermeknek nagyon jó lenne. Aki már látott olyan gyermeket, akit bíróságon kellett meghallgatni, vagy akinek a szülei nagyon csúnyán egymás ellen fordultak, az igyekszik szerintem ezt a helyzetet elkerülni. Ez abszolút elkerülhető, csak a felnőtteken múlik - muttaott rá a tanácsadó.