Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Stratégiai döntések születhetnek a kormányülésen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egész napos ülést tart ma a kormány. Várhatóan az egészségügyi ágazat béremelése, a budapesti kórházfejlesztés, valamint a fővárosi közlekedés kérdései is napirendre kerülnek.

Stratégiai kérdéseket tekint át mai ülésén a kormány – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Először is megvizsgáljuk, hogy melyek azok az ügyek, amelyek a parlamentben a június 13-i ülésnappal lezáródnak. Emellett a kormány jó néhány minisztérium és miniszter előterjesztése alapján stratégiai döntéseket fog hozni. Az emberi erőforrás miniszter javaslatára tekintjük át az egészségügy helyzetét."

Ezen belül is az egészségügyi szakdolgozók és orvosok bérhelyzetét, valamint a budapesti egészségügyi ellátás kérdését, a háziorvosok helyzetét, továbbá a népegészségügyi programokat veszi górcső alá a kormány. Emellett a kabinet önálló életpályamodell lehetőségét kínálja fel a mentősöknek, és kész többletforrást biztosítani ahhoz, hogy az egészségügyi ágazatban dolgozóknál nagyobb mértékű béremelés illesse meg őket.

"Szintén az emberi erőforrás minisztériuma javaslatára a teljes gyermekétkeztetési programot szeretnénk áttekinteni, (...) valamint szeretnénk dönteni a közigazgatási és közszolgáltatás-fejlesztés operatív program programjairól (...) és a kormányülés keretében fogunk dönteni az őszi törvényalkotási javaslatcsomagról is."

Várhatóan a kormány megvitat több fővárosi kérdést is, például a Déli-, a Kelenföldi-, valamint a Nyugati pályaudvar sorsát, az elővárosi közlekedés átvételét és nagy közlekedési beruházásokat - tette hozzá a tárcavezető, majd kiemelte, hogy a kabinet várja ülésére Tarlós István főpolgármestert is. Ám a Főpolgármesteri Hivatal röviddel ezután jelezte, hogy Tarlós István - külföldi programja miatt - nem tud részt venni a kormányülésen, amire Lázár János a következőképp reagált:

"Akkor nyilvánvalóan megvárjuk a főpolgármester urat ezekkel a döntésekkel. Nélküle fővárosi közlekedési kérdésekben nem fogunk dönteni."

A 3-as metró felújításának idejére tervezett metrópótló buszokról szólva a miniszter úgy látta, hogy a magyar buszgyártóknak is esélyt kell adniuk az önkormányzatoknak buszbeszerzéseik során.