eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nyolcmillióan mennek szurkolni Franciaországba - lapszemle

A Magyar Nemzet szerint hiába tartozik az Országos Roma Önkormányzat a kormányzatnak, további százmilliókat kaphat. A Magyar Idők szerint sikeres a kötelező óvodáztatáshoz kötött családi pótlék rendszere.

A Magyar Nemzet szerint hiába tartozik 1,6 milliárd forinttal az Országos Roma Önkormányzat a kormányzatnak a Híd a munka világába program szabálytalan pénzköltései miatt, további százmilliókat utalhatnak ki a szervezetnek. Az adóhatóság nyomoz az ügyben, a humántárca ennek ellenére további pénzeket adhat.

A Magyar Idők szerint sikeres a kötelező óvodáztatáshoz kötött családi pótlék rendszere. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly január óta az igazolatlan hiányzások száma töredékére esett vissza. Az idei év első három hónapja alatt összesen csak 170 szülőnél kellett szüneteltetni a támogatást a 20 napot meghaladó igazolatlan távolmaradás miatt, addig tavaly az ilyen hiányzások száma még meghaladta a 14 ezret. A legtöbb hiányzás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt.

A Népszabadság online kiadása arról ír, hogy hét-, nyolcmillió szurkolót várnak a rendezők Franciaországba a június 10-én kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokságra, köztük több ezer magyar drukkert is. A lap szerint minden, az Eb-n érdekelt országban készíttetett a kormányzat egy oktató-figyelemfelhívó filmet a kiutazó szurkolók számára, hogy mire számíthatnak a mérkőzések helyszínein, mit tegyenek és mit ne, ha például terrortámadás érné őket. A magyar kormány egyelőre nem tett közzé ilyen kisfilmet.

A Népszabadság online kiadása arról ír, hogy a létminimumot sem érte el az alkalmazottak átlagkeresete Matolcsy György unokatestvérének cégénél. A cég leadott beszámolójából az derül ki, hogy az átlagkereset mind­össze bruttó 118 ezer forint volt tavaly, ez annyira alacsony, hogy alig haladja meg az akkori minimálbért (105 ezer forintot), ráadásul el sem éri a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottakat megillető garantált bérminimumot, a 122 ezer forintot.

A Magyar Idők arról ír, hogy folyamatosan csökken a véradók, míg egyre nő a kizárólag vérplazmát adományozók száma. Azért, hogy ne apadjon veszélyes szint alá az országban a vérkészlet, az idei évtől a plazmadonoroknak évente legalább egyszer teljes vért is kell adniuk. Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója a lapnak azt mondta, hogy a véradók fokozatosan "kiöregszenek", átlagéletkoruk a statisztikák szerint egyre magasabb.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a magyarok közel háromnegyede túlsúlyos, mozgásszegény életet él, kevés gyümölcsöt és vitamint fogyaszt. A lap az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgálatára hivatkozva, azt írja, hogy a férfiak 65, míg a nők 60 százaléka túlsúlyos.

A napi.hu a világ legnagyobb ügyvédi irodája, a Dentons magyarországi irodájának partnerével, Edward Kellerrel készített interjút. Ez a cég is segédkezett a Budapesti Értéktőzsde többségi pakettjének magyar kézbe kerülésénél. Edward Keller szerint Magyarország felminősítése egy irányban tett lépés, de csak egy folyamat kezdete. A magyar piacnak 2010 után rossz híre kelt és ezt ma is nehéz oldani. Egy magyar ingatlannak több százalékkal kell vonzóbb hozamot biztosítani, mint egy csehnek vagy lengyelnek, ha gazdára akar találni - mondta a lapnak Edward Keller, aki szerint ugyanakkor ez a tendencia azért lassan, de biztosan megváltozni látszik.

A Portfolio szerint az áprilisi 18-ról májusban 15-re csökkent az újonnan megjelent uniós pályázati felhívások száma, a kiírások keretösszege 100-ról 263 milliárd forintra ugrott. Májusban 609 új nyertes jelent meg a hivatalos pályázati oldalon, akik összesen 375 milliárd forintnyi támogatást nyertek el. A kifizetések még nem állnak jól, hiszen egyelőre 56 milliárd forint fizettek ki, ami a megítélt támogatásoknak csak a 4 százalékát teszi ki. További részletek a Portfiolio oldalán.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×