Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Európai Polgár díjat kap Kozma Imre atya és Major Balázs régész

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Major Balázs régész és Kozma Imre atya egyikei az Európai Parlament (EP) által alapított Európai Polgár díj idei ötven díjazottjának - közölte az EP magyarországi tájékoztatási irodája.

Mint írták, az EP által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó embereknek és szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a kölcsönös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat dolgoztak ki.

A díjazottakat a saját országukban rendezett díjátadó ünnepségen tüntetik ki, valamint meghívják őket az októberben Brüsszelben rendezendő központi díjátadó ünnepségre is.

Major Balázs a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője, arabista, régész-történész, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió alapítója és vezetője. Szakmai munkája elismeréseként 2006-ban megkapta a szíriai Margat várának régészeti koncesszióját, a vár feltárása 2007 óta tart. A világ egyik legnagyobb keresztény örökségének számító keresztes lovagvár feltárását végző magyar misszió az egyedüli külföldi kutatócsoport, amely nem hagyta el Szíriát a harcok 2011-es kitörését követően sem. A tanszékvezetőt Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök terjesztette fel a díjra.

Kozma Imre római katolikus pap, irgalmas rendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat társalapítója. 1989-es megalapítása óta a szeretetszolgálat kiterjedt hálózattal rendelkezik és az ország egyik legnagyobb segélyszervezetének számít: nyolcezer önkéntessel hét regionális szervezetben és 150 helyi csoportban végzi tevékenységét. Kozma Imre atya 1997-ben belépett a Betegápoló Irgalmas Rendbe, 1999-ben rendi fogadalmat tett, majd a budapesti rendház főnöke és rendi megbízott lett. Kozma Imrét Hölvényi György EP-képviselő terjesztette fel a díjra.

A díjazottakat június 1-jén választotta ki a Sylvie Guillaume EP-alelnök vezetésével ülésező brüsszeli kuratórium.