eur:
394.45
usd:
369.83
bux:
65241.76
2024. április 19. péntek Emma
Válságba kerül a magyar gazdaság 2020 után - elemzők az Arénában

Válságba kerül a magyar gazdaság 2020 után - elemzők az Arénában

Szerkezetváltás nélkül a magyar gazdaság komoly válságba kerülhet 2020 után - mondták az InfoRádió Aréna című műsorában nyilatkozó szakértők.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője szerint a szakemberhiány egyre nagyobb, változásokat generáló probléma lesz az elkövetkezendő években.

A szakemberhiány hatására arra kényszerülnek a munkáltatók, hogy akár két számjegyű béremelést is megadjanak, és ha nincs szabad munkaerő, akkor a termelékenységet növelni kell. Ha pedig Magyarország rákényszerül a termelékenység növelésére, akkor egy másik fokozatba kapcsolhat hosszabb távon a gazdaság.

De ez nemcsak Magyarországra lesz igaz: Csehországban is kijött egy vészjelzés, miszerint 130 ezer betöltetlen munkahely van és egész Kelet-Európából sokan elvándoroltak. Nemcsak Magyarországról mentek el százezrek, hanem Romániából 3 és fél millió ember, Bulgária lakosságának pedig 25%-a kivándorolt, de ugyanez igaz Észtországra, Lettországra és Litvániára” - fogalmazott Suppan Gergely.

Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő Citadella Alapjának portfóliókezelője is úgy látja, hogy 2020 után válságba kerülhet a magyar gazdaság.

A hét bő esztendőt, ami 2013-ban kezdődött, 2020-ban ismét hét szűk esztendő fogja követni. Addigra tényleg nem lesz munkaerő. Közben felpörög a bérnövekedés, ami kevésbé vonzóvá teszi Magyarországot, mint befektetési célpontot, még az összeszerelő üzemek számára is, amelyek mostanában bejöttek.

Ráadásul ez a bérnövekedés inflációt is okoz majd. Tehát 2020-ban a növekvő infláció, csökkenő versenyképesség és az EU-s támogatások csökkenése miatt jó eséllyel válságba kerül a magyar gazdaság.

Ezt az előrejelzést még finomítani kell a következő években, de ha a jelenlegi tendenciákban nem lesz változás és nem lesz szerkezetátalakítás a magyar gazdaságban, akkor Magyarország 2020 után egy nagyon komoly válságba kerül” - hangsúlyozta a Concorde Alapkezelő Citadella Alapjának portfóliókezelője.

Suppan Gergely és Zsiday Viktor szerint a gazdaság közeljövőjét elemzők, a válság előjeleit kutatók körében jelenleg Kínát övezi a legnagyobb félelem, a figyelem pedig az amerikai és a német tőzsdeindexekre irányul.

A hitelállomány még mindig csökken, és a trend megfordulhat ugyan, de nyakló nélküli hitelezésre nem lehet számítani - mondták a szakértők.

Ha hátszél van, jobban megy a lerobbant kocsi. De alapvetően a motort kellene megszerelni, vagy le kell cserélni a Trabantot egy Porschéra” - mondta Zsiday Viktor, a Concorde Alapkezelő Citadella Alapjának portfóliókezelője, érzékeltetve a hitelezés alapproblémáját a metaforával.

A jegybankok gazdaságélénkítő intézkedései segítettek elkerülni a mély válságot, de mára túlzásba vitték őket. Minden közgazdász vitatkozik azon, hogy mit kellene csinálni. Magyarország és Európa vonatkozásában a munkaerőpiacot kell rugalmasabbá tenni, a jogrendnek kell jobbnak lenni, kiszámíthatóbbá kell válnia a törvényhozásnak, gyorsabbnak kell lennie a bíróságok működésének. Ezek nem jönnek vissza egy 4 éves választási ciklusban, de 10-20 éves távon meghatározzák a gazdaság növekedését” - mutatott rá Zsiday Viktor.

Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője szerint a monetáris politika eszközeinek hatékonysága azon is múlik, hogy az adott ország gazdasága honnan finanszírozza magát.

Az Egyesült Államokban inkább a kötvénypiaci finanszírozás az elterjedtebb, éppen ezért a Fed kiterjedtebb kötvényvásárlási programot jelentett be, miközben az EKB folyamatosan próbál hitelnyújtási műveleteken keresztül a bankokra hatni, hogy ők nyújtsanak hiteleket a vállalkozóknak” - mondta Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője.

Még mindig több lejáró hitel van, mint amennyit felvesznek az emberek, a lakáspiacon tapasztalható trendforduló dacára tehát nyakló nélküli hitelezésre egyelőre nem lehet számítani - tette hozzá az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×