eur:
394.08
usd:
368.77
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Bérlővédelmi program indul a Józsefvárosban

Bérlővédelmi és otthonfelújítási programjával a józsefvárosi önkormányzat biztonságos, hosszú távú és méltányos segítséget akar nyújtani a bérlőknek és megteremteni a vagyongazdálkodás egyensúlyát is - tájékoztatta Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. kerület polgármestere szerdán közleményben az MTI-t.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy Józsefváros önkormányzatának mintegy 3850 hasznosított lakása van, de ezek közül csak 1200-ban él rendezett bérlői jogviszonnyal és hátralék felhalmozása nélkül a bérlő. A kerületnek 1,7 milliárd forinttal tartoznak a hátralékos bérlők, így az önkormányzati lakásokra fordítandó költségek harmadát sem fedezik a beszedett lakbérek - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: az önkormányzat felelőséggel tartozik a közpénzekért, ezért nem megengedhető, hogy a józsefvárosiak egy része fizesse meg a nem fizetők lakhatási költségeit, "a lakbér megfizetése ugyanis nem szociális kérdés, hanem a vagyongazdálkodás egyensúlyának és biztonságának feltétele". A szociális kérdés az, hogy a rászoruló bérlő mindezt miből, milyen támogatással tudja kifizetni - fűzte hozzá.

A lakástörvény szerint a lakás használatával kapcsolatos költségeket a bérlőnek kell viselnie, ezért emelkedni fognak a lakbérek január elsejétől. Józsefvárosban ugyanis az átlagos lakbér nem éri el a 300 forintot négyzetméterenként, ami nem fedezi a fenntartás, üzemeltetés költségeit.

Ezeket a szempontokat és célokat a jelenlegi szabályozással nem lehet maradéktalanul érvényesíteni, ezért a helyzet rendezéséért bérlővédelmi és otthonfelújítási programot indítanak - írta Kocsis Máté. Támogatási alapot hoznak létre: aki együttműködik az önkormányzattal és betartja az együttélés szabályait, annak segítséget nyújtanak a korrigált lakbér megfizetésében, hogy esetleges anyagi nehézségei miatt ne veszítse el otthonát - olvasható a közleményben.

A kerület vezetője kifejtette: a tartozó "jóhiszemű" bérlőknek az önkormányzat felajánlja azt is, hogy részletfizetési megállapodást köt velük, és ha teljesítik, átvállalja tartozásuk 25 százalékát. Ha élnek ezzel a lehetőséggel, átlagosan 106 ezer forintot hagynak a hátralékos családoknál. Aki viszont nem működik együtt az önkormányzattal - írta -, "erőszakos lakásfoglaló, lopja a közműveket vagy nem tartja be a társadalmi együttélési szabályait", az kilakoltatásra számíthat.

Kocsis Máté közölte: a program másik elemeként elindul az otthonfelújítási pályázat, amelynek keretében azoknak, akik az elmúlt egy évben rendesen fizették a lakbért, a jövő év végéig 500 millió forintot biztosítanak lakásfelújításra. Ezzel a lehetőséggel a jövőben is élhetnek azok, akik az előző évben hátralék nélkül fizették lakhatási költségeiket.

Akik nem akarnak részt venni az új rendszerben, 2017 végéig 50-90 százalékos kedvezménnyel megvásárolhatják bérelt lakásukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×