Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Új tulajdonosa lehet a Zsolnaynak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nemrégiben Ledina Kerámia Kft. néven céget hozott létre a pécsi közgyűlés, hogy a Zsolnay - szerintük elkerülhetetlen - felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. A Baranya megyei város polgármestere az InfoRádiónak azt mondta: ha a mostani cég nem rendezi az adósságát, akkor új tulajdonost kell keresni, akinek akár 10 milliárd forintot is be kell fektetnie a Zsolnay Porcelánmanufaktúrába.

„Két dolgot szeretnék. Azt, hogy nehogy megint úgy járjunk, hogy az önkormányzatnak kelljen nagyon szűkös működési keretei mellett erre a komoly cégfenntartásra adóforintokat fordítania. Ezzel párhuzamosan pedig azt, hogy ez a márka végre oda jusson – amit sikerült Herend esetében nagyon szépen megvalósítani –, hogy egy igazi, nemzetközi értelemben ismert, fontos magyar márka megmaradjon, sőt, a fejlődési pályát is lássa maga előtt” - közölte Páva Zsolt.

„Ha ez a két feltétel teljesül, akkor én, mint pécsi polgármester teljesen boldog leszek, és meg leszek elégedve az új helyzettel” - tette hozzá.

Pécs polgármestere szerint a következő hetek, hónapok döntőek lesznek, hogy kiderüljön, a mostani tulajdonosok közül a menedzsment jogokat gyakorló többségi tulajdonos képes-e teljesíteni az igen nagymértékű adósságait, ezeket meg tudja-e oldani saját erőből vagy bármilyen más forrásból.

„Ha nem, akkor jön a felszámolás. A felszámolásnál az a kérdés, hogy az milyen módon fog záródni: tudunk-e új tulajdonost találni a cég élére vagy nem. Ebben nyilván nekünk, mint a kisebbségi portfólió tulajdonosának lesz beleszólásunk, tehát ilyen értelemben a számunkra is fontos kérdés lesz a jövőben” - véli Páva Zsolt.

Fotó: MTI

A polgármester bízik abban, hogy amennyiben a felszámolás bekövetkezik, eredményesen tud záródni, és egy olyan új tulajdonos tud belépni, aki az imént említett kívánságainkat, feltételeinket, elvárásainkat maradéktalanul teljesíteni tudja.

„A piaci klíma talán egy kicsit jobbnak mutatkozik a Zsolnay szempontjából, de azt tudni kell, hogy bárki is lesz a tulajdonosa – értem alatt a mostani vagy az esetleges új tulajdonost – egy biztos – az elmúlt évek alapján és a jövő alapján az teljesen evidens –, hogy igen nagy, akár tízmilliárdos szintű invesztíció szükséges” - közölte Páva Zsolt.

„Igazából a döntő szempont az lesz – és itt nem politikai vagy egyéb megfontolásokat kell kutatni, hanem egyetlen egyet –, hogy ki az a személy vagy melyik az a cég, amelyik a korábban említett elvárást képes teljesíteni” - hangsúlyozta Pécs polgármestere.

„Nem sokan vannak szerintem ilyenek a piacon, de ha lesz, akkor boldogan fogadjuk, hogy végre lesz egy megbízható, anyagilag is magabiztosan működő, jó lábakon álló tulajdonosa, amelyik ezt az elvárást teljesíteni képes” - mondta Páva Zsolt.