Nacionalizmus elleni szélmalomharc helyett nemzetállami szolidaritás

InfoRádió
2016. május 31. 14:12
A tekintélyes amerikai történész a nacionalista politika újjáéledése kapcsán arról értekezik, hogy bár bírálói az ordas eszmék közé sorolják, a nemzetállami szuverenitás jó ügyek szolgálatába is állítható. A nacionalizmus elleni szélmalomharc helyett a nemzetállami szolidaritás előnyeinek kihasználását javallja - olvasható a metazin.hu-n.

A nacionalizmus visszatért, sőt, mintha ki sem ment volna a divatból. Sokan a fejüket vakarják, és azon morfondíroznak, mi magyarázza az irracionális eszme újjászületését. Miért nem fogják fel a Brexit hívei, hogy őrültség az EU-ból kilépni? Hogyan nem látja be Donald Trump milliós tábora, hogy Trump lehetetlent ígér?” – írja Mark Mazower, a Columbia Egyetem történésze a Financial Times hasábjain.

Mazower szerint a franciaországi Nemzeti Front, az Osztrák Szabadságpárt és Donald Trump sikere egyaránt a nacionalista eszmék vonzerejét illusztrálja. A népszerű nacionalista pártok programja és retorikája ugyan sokban különbözik, ám közös pontjuk, hogy egyaránt a nemzetállami szuverenitás megerősödését képviselik a globalizációval szemben - olvasható a metazin.hu-n.

A metazin.hu a Financial Times-t idézve kiemeli: bírálói előszeretettel tekintik retrográd, irracionális, ám annál gyúlékonyabb gondolatnak a nacionalizmust. Mazower azonban úgy véli, hogy nem lehet ilyen könnyen lesöpörni az asztalról. Ahhoz, hogy megértsük a nacionalista eszméket, érdemes komolyan vennünk őket és híveik megfontolásait.

A metazin.hu cikke ide kattintva olvasható.