Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ma is leszakadhat az ég

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy órán belül három helyszínre is riasztották villámcsapás okozta tüzekhez a tűzoltókat Pest megyében - számolt be az InfoRádióban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A meteorológiai szolgálat többfelé további heves esőzésekre figyelmeztet.

„Tegnap délutántól az éjszaka folyamán nyugat-keleti irányban vonult át egy viharzóna az országon, emiatt jelentősen nem emelkedett meg a riasztások száma, mindössze egy tucat alkalommal volt szükség a tűzoltókra” - mondta el Hajdu Márton.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hozzátette, hogy Pest megyében történt három súlyosabb eset: egy óra leforgása alatt három helyen is villám csapott családi ház tetőszerkezetébe.

„A házak ennek következtében lakhatatlanná váltak. A tulajdonosokat rokonoknál helyezték el, személyi sérülésről a katasztrófavédelemhez nem érkezett bejelentés” - emelte ki Hajdu Márton.

A szóvivő hozzáfűzte, vízkáros bejelentésekre még számítanak.

„Elsőfokú, azaz citrom riasztás van érvényben az ország keleti felében zivatarok, illetve felhőszakadás miatt” - hívta fel a figyelmet Hajdu Márton.

Fokozatosan az északkeleti megyékre szorul a csapadékzóna. Főként az ország déli részén és a Dunától keletre lehet néhol újabb zivatar. Helyenként felhőszakadás, 60-70 km/h feletti szél, illetve néhol jégeső társulhat a zivatarokhoz - írja a met.hu.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében esetleg 40-50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat az egymást követő záporokból, zivatarokból. Délután egyes zivatargócokban az ország keleti, északkeleti harmadán (Észak-Alföld, Tiszántúl, Borsod) 80 km/h-t meghaladó szél és nagyobb méretű jég is előfordulhat az intenzív csapadék mellett.

Késő este a keleti, északkeleti határvidék kivételével stabilizálódik a légkör.

Kedd napközben és este csupán elvétve alakulhat ki zivatar, de heves zivatar vagy felhőszakadás nem valószínű - olvasható az Országos Meteorológia Szolgáltat honlapján.