eur:
393.77
usd:
367.96
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Hősök napja és Jobbik tisztújító kongresszus – a nap hírei

Országszerte megemlékezések voltak a magyar hősök emlékünnepén. Ismét Vona Gábort választotta elnökévé a Jobbik a tisztújító kongresszuson. Együtt emlékezett a 100 évvel ezelőtti verduni csatára a francia elnök és a német kancellár.

A háborúkban elesettek előtt tisztelgett a honvédelmi miniszter és az Országgyűlés elnöke a magyar hősök emlékünnepén. Simicskó István a budapesti megemlékezésen azt mondta: a hősök bátorságot adnak a mához, a jövő kihívásaihoz. Hozzátette: egy nemzeti közösséget az is minősít, hogy milyen állapotban vannak hősei sírjai, illetve a katonai emlékhelyek. Magyarországon. A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért.

A kormány szerint egyre több, míg az ellenzéki pártok szerint egyre kevesebb forrás jut a jövőben a gyermekekre és a fiatalokra. A politikusok a gyermeknap alkalmából fogalmazták meg álláspontjukat. A kabinet közleményében úgy fogalmazott: a gyermekek érdekeit tartja szem előtt a tervezett változtatásoknál. A kormány döntése értelmében szeptembertől ötmilliárd forint jut a fejlesztő nevelést-oktatást végző iskolákra. Az MSZP ugyanakkor úgy látja, az Orbán-kormány család- és gyermekellenes politikát folytat. Az LMP szerint már minden ötödik gyermek egyszülős családban él, és a harmaduk szegény.

Újabb két évre Vona Gábort választotta a Jobbik elnökévé a párt tisztújító kongresszusa. A zárt ülésen a küldöttek 80 és fél százaléka támogatta a politikust, akinek nem volt kihívója az elnöki tisztségre. A 6 alelnöki tisztséget a következő két évben Fülöp Erik Tiszavasvári, Janiczak Dávid Ózd, Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, valamint Volner János, Z. Kárpát Dániel és Sneider Tamás tölti be. Vona Gábor a parlament őszi ülésszakától már csak pártelnök lesz, a hatékonyabb elnöki munkára hivatkozva Volner János javára lemond frakcióvezetői tisztségéről.

Összesen 14 milliárd forint használható fel a Velencei-tó parti és kikötői partvédműveinek megújítására - mondta L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a tavaly elkészített tervek alapján a múlt héten nyújtotta be az erről szóló pályázatot.

Másodszor nyerték meg a magyar légimentők a 20. alkalommal megrendezett Rallye Rejviz mentőversenyt Csehországban. A magyar légimentők az orvosi szintű mentőellátás kategóriájában végeztek az első helyen, ahol az indulóknak tíz komplex szakmai feladatot kellett megoldaniuk. A mentőtiszt vezetésével induló szakápolók versenyében a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. másik csapata a negyedik, az Országos Mentőszolgálat budaörsi mentőállomása pedig az ötödik helyezést érte el.

Az orosz energiaügyi miniszter szerint jövő év végére már emelkedhet a kőolaj világpiaci ára a 2014 óta tartó csökkenés után. Alekszandr Novak egy moszkvai gazdasági fórumon úgy vélte: az olaj ára a jelenlegi, hordónkénti 50 dollár körüliről visszatér majd a 60-65 dolláros szinthez. Arról is beszélt, hogy a kereslet és a kínálat közötti egyensúlyhiány is csökken majd.

Bizalmat szavazott a török parlament a kormánynak, és jóváhagyta törvényhozói programját is. Binali Yildirim miniszterelnöki kinevezése pedig egy újabb lépés afelé, hogy megvalósuljon az elnöki rendszer bevezetése Törökországban. Az új török kormányfő Ahmet Davutoglut váltotta a tisztségben, aki az államfővel hetek óta tartó feszültség nyomán mondott le hivataláról.

Hadjáratot indítottak az Iszlám Állam ellen a dzsihadista szervezet fellegvárának számító Moszul közelében az iraki kurd fegyveres erők. A nemzetközi koalíció repülőgépeinek támogatásával szárazföldi offenzíva kezdődött. Az összecsapásokban a jelentések szerint eddig 17 dzsihadista vesztette életét.

Nem vesznek részt az idén az iráni muzulmánok a mekkai zarándoklaton. Teherán indoklása szerint Rijád nem tudja garantálni állampolgárai biztonságát és akadályozza a zarándokok beutazását. Szaúd-Arábia és Irán között hosszú évek óta feszült a viszony, de ez a mekkai zarándoklatot eddig nem érintette.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×