eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma

Lázár: Az állam nem probléma, hanem megoldás kíván lenni

Az állam nem probléma, hanem megoldás kíván lenni, a rossz műszaki állapotú, állami tulajdonban lévő épületek jó gazdája - mondta az I. kerület polgármestere a Miniszterelnökséget vezető minisztert idézve pénteken az MTI-nek, miután Lázár János részt vett a Budavári Önkormányzat előző napi képviselő-testületi ülésén, amelyen a budai Várat érintő fejlesztésekről beszélt.

Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) közölte: mintegy két hónappal ezelőtt hívta meg a minisztert, hogy tartson tájékoztatót a képviselő-testület ülésén a fejlesztési tervekről, a Miniszterelnökségnek az egykori karmelita kolostorba költöztetésére és két tárca Várba helyezésére vonatkozó elgondolásokról.

A mintegy két és fél órás találkozón elhangzottakról a polgármester kiemelte, a kormányzat és az önkormányzat érdemi párbeszédet folytatott a várbéli fejlesztésekről. Szót kaptak kormánypárti és ellenzéki képviselők, Zoboki Gábor építész pedig prezentációt tartott a fejlesztési elgondolásokról.

A miniszter azt kérte, hogy minden olyan kérdésben, amelyet a Budavári Önkormányzat szeretne elérni, állítson össze egy csomagot, terjessze a kormány elé, a megvalósítás lehetőségeit pedig megvizsgálja a kabinet - mondta Nagy Gábor Tamás.

"Lázár János a történelmi folytonosságra alapozva felvázolta annak hátterét, miért döntött úgy a kormány, hogy a miniszterelnöki funkciókat a Parlamentből egy másik történelmi helyszínre, a karmelita kolostorba telepíti. Az eredeti elgondolás már 2000-ben az volt, hogy a Sándor-palota lesz a miniszterelnök munkahelye, ahogy ez 1867 és 1914 között volt, a szocialista kormány azonban 2002 után úgy döntött, Köztársasági Elnöki Palota lesz a Sándor-palotából" - közölte a polgármester.

Hozzátette, Lázár János mostani beszámolójában utalt arra: az államfő elhelyezése a budai Várban egy másik reprezentatív épületben húszéves távlatban képzelhető el. A Nemzeti Hauszmann Terv részeként elkészülő palotarekonstrukcióban az államfői hivatalt a Királyi Palota épületegyüttesében alakítják ki, a Sándor-palota a jövőben a Miniszterelnökség céljait szolgálja, a karmelita kolostor pedig irodaépületként a háttérstábot fogadja be.

Nagy Gábor Tamás hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök irodáját ezen elgondolás megvalósításáig alakítják ki a karmelita kolostorban.

"A helyhez illően egyszerű, szerény, puritán építészeti kialakítású irodák lesznek a kolostor épületében, ahol a kormányfő mellett a miniszterelnök-helyettes, a Miniszterelnökség, illetve a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és stábja kap helyet" - jelezte.

Tájékoztatása szerint Lázár János kitért arra, hogy a Várszínház épületrésze, amely eredetileg a karmeliták temploma volt, kulturális, közösségi célokat fog szolgálni, és egy többfunkciós rendezvénytermet alakítanak itt ki.

Az ülésen az ellenzék felvetette, miért támogatja az önkormányzat a beruházó céget 25 százalékos közterület-foglalási díjtétel-kedvezménnyel. Nagy Gábor Tamás hangsúlyozta: az építkezés miatt két éven át igénybe vett területek után így is több mint 230 millió forint folyik be a cégtől az önkormányzathoz; ilyen nagy összeg befizetésére ilyen céllal korábban nem volt példa.

"A korábban is irodaként szolgáló, rossz állapotban lévő épületek megérettek a felújításra, ráadásul azzal magas presztízsű funkciót kapnak. A Szent György tér és a Királyi Palota közterületi része és ingatlanállománya egyaránt állami tulajdonban van, onnan ki nem kerülhet. Lázár János megerősítette, hogy nincs is más irányú szándék" - szögezte le a polgármester.

Beszámolt arról is: a képviselő-testületi ülésen érintették a két minisztérium Várba költöztetésének kérdését is. Az ellenzék vitatta ennek megalapozottságát, Lázár János azzal érvelt, hogy a méltatlanul lepusztult, rossz állapotú levéltári irattárolásnál mégiscsak jobb, ha az eredetileg is minisztériumi célra épült épületeket a tárcák számára újítják fel, és díszesebb, karbantartott használatot kapnak.

A miniszter tájékoztatása szerint a Magyar Tudományos Akadémia épülettömbje - ahová a Belügyminisztérium fog költözni - műszakilag jó állapotban van, viszonylag kis rekonstrukcióval birtokba vehető és használható. A hajdani Pénzügyminisztérium, a Magyarság Háza épületegyüttese - ide jön a Nemzetgazdasági Minisztérium - bár már korábban komoly átalakításon esett át, itt további rekonstrukciót kell elvégezni.

A lehetséges megnövekedő forgalom miatt több ellenzéki képviselő aggályokat fogalmazott meg. Lázár János szerint ki kell dolgozni egy olyan megoldást, amellyel a Várban élőket kompenzálnák. Ezt szolgálhatja a Váron kívül a mélygarázsok építése, a közösségi közlekedés megerősítése, elektromos buszok bevonása, illetve az alternatív közlekedési eszközök biztosítása - ismertette a polgármester.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×