Ma felmérik: hogyan olvasnak és számolnak a diákok

Infostart
2016. május 25. 08:30
Országos kompetenciamérést tartanak szerdán az ország szinte összes iskolájában - tájékoztatta az InfoRádiót az Oktatási Hivatal főosztályvezetője, Pongrácz László.

A 6., a 8., és a 10. évfolyam diákjai - a szokásos tanítás helyett - az országos mérés feladatlapjait írják meg. A mérés az adott évfolyamokon minden tanuló számára kötelező. A kompetenciamérések célja a tanulók képességeinek, készségeinek minél pontosabb feltérképezése – mondta az Oktatási Hivatal főosztályvezetője. Pongrácz László hozzátette: az első mérés 2001-ben volt.

„Az országos kompetenciamérés a magyar köznevelési rendszer egyik rendkívül fontos alkotóeleme.”

Pongrácz László elmondta: olvasásból és szövegértésből, valamint matematikából, mérik a diákokat.

Az Oktatási Hivatal főosztályvezetője elmondta: a mérésen elért eredményeket a szülők is megismerhetik. Pongrácz László kiemelte, a kompetenciamérés során az iskola is képet kap saját eredményeiről.

„Idén ez a három évfolyam összesen 266,5 ezer diákot jelent. A mérésen elért eredményeket az iskola, a szülő és akár a középiskola is megismerheti.”

A feladatlapok megírása után a diákok kézhez kapnak egy tanulói kérdőívet, amelyben a szociokulturális hátterükről szerepelnek kérdések. Ennek kitöltése önkéntes.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem minden diáknak tanítás van ma
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást