Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Könnyebb lesz a rezidenseknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy rendelettervezet szerint a rezidensek ezentúl több időt tölthetnek majd az eredeti képzési helyüktől távol, hogy megszerezhessék a szakvizsgához szükséges tapasztalatot. Ez főként vidéken jelentett eddig nehézséget, de a tárca javaslata megoldja a problémát - mondta az InfoRádióban a Magyar Rezidensszövetség elnöke.

Sipka Balázs elmondta: „az újonnan létrehozott jogszabály-tervezet szerint az eddigi 200 nap helyett 260-at tölthetnek a rezidensek külső szakképzőhelyeken.”

A Magyar Rezidensszövetség elnöke hozzátette: „ez azért fontos, mert nem teljes mértékben a képzés minden egyes részelemére akkreditált képzőhelyek esetén a rezidenseknek más képzőhelyen is kell tölteni időszakot, a könnyítés révén egyszerűbb lesz a rezidenseknek a szakképzésüket a szabályoknak megfelelően tölteni.”

Sipka Balázs kifejtette, ez azt jelenti, hogy addig nem szakvizsgázhatott valaki, amíg nem töltött minden szakterületen elegendő időt, ebben könnyít a jogszabály-tervezet.

„Ha valamelyik képzőhely részakkreditációval rendelkezik, ha például egy sebész nem tudja letölteni a sebészi szakvizsgájához szükséges összes gyakorlatát, ahol státuszban van, akkor akár az alintézmények egyikében is letöltheti” - mondta a rezidensszövetség elnöke.

Eddig ez adminisztratív akadályt jelentett, ami miatt kitolódott a képzési időszak. Ez az emelés elegendő lesz és megoldja a problémát – fejezte ki a reményét Sipka Balázs.