Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kokárda súlyos szövődményeket jelez!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint ezer új Lyme-kórral fertőzött beteget regisztráltak tavaly. A Lyme Betegekért Alapítvány elnöke az InfoRádióban elmondta, ha az orvosok időben felismerik, akkor ez a betegség gyógyszerrel jól kezelhető.

„A Lyme-kórt fertőzött kullancsok terjesztik leginkább. Nagyon eltérőek az adatok arról, hány beteg van Magyarországon. Egyes felmérések szerint körülbelül 250 ezer, mások azt mondják, hogy tavaly több mint ezernégyszáz beteget regisztráltak” - ismertette Czikoráné Szabó Éva.

„A Lyme-kór legtipikusabb tünete, ami már csak az esetek 40 százalékában jelentkezik: a kokárda alakú bőrpír, ami a kullancscsípés helyén keletkezik. Tünete lehet még a nyári influenza, izom-, ízületi fájdalom” – sorolta a Lyme Betegekért Alapítvány elnöke.

Czikoráné Szabó Éva hangsúlyozta, a legnagyobb problémát az okozza, hogy az orvosok nem ismerik fel időben a Lyme-kór jeleit, így a betegek nem kapják meg időben a megfelelő antibiotikumos kezelést.

„Ha a korai stádiumban felismerik és a beteg megkapja a megfelelő kezelést, akkor kiválóan gyógyítható, ha azonban nem fedezik fel, krónikussá válhat és súlyos szövődményeket: látással, mozgással kapcsolatos maradandó fogyatékosságokat is okozhat” - mondta a Lyme Betegekért Alapítvány elnöke.

Czikoráné Szabó Éva jelezte, a hétvégi Lyme Betegek Országos Találkozója a betegség létezésére próbálta felhívni a figyelmet, és arra, hogy sok Lyme-betegről nem is tudnak. Azt szeretnék, hogy az orvosok is odafigyeljenek az időben történő diagnosztizálásra, hogy megelőzhetőek legyenek a szövődmények.