Sokan nem tartják be az orvos utasításait - lapszemle

InfoRádió
2016. május 18. 06:58
Az Iszlám Állam elleni harcban megsebesült kurd harcosokat ápolnak a Honvédkórházban – tudta meg a Magyar Idők. Már csak a klíma beszerelését végző szakember igazolásával vásárolhatunk klímaberendezést – emlékeztet a Népszabadság.

Az Iszlám Állam elleni harcban megsebesült kurd harcosokat ápolnak a Honvédkórházban – tudta meg a Magyar Idők, amely szerint az ellátására a Magyar Honvédség és a kurdisztáni erők közötti együttműködés alapján van lehetőség. Dezső Tamás hadtörténész - akinek a közvetítésével az első tárgyalások folytak a kurd katonák budapesti ellátásáról - a lapnak elmondta: 2014 óta "bizonyos rendszerességgel" érkeznek a fővárosi kórházba sebesült kurd harcosok.

Románia minden eddiginél határozottabb lépést tett abba az irányba, hogy számos uniós tagállamhoz – közöttük Magyarországhoz – hasonlóan betiltsa a ciántechnológiát – írja a Magyar Nemzet. Amennyiben a bukaresti környezetvédelmi minisztérium álláspontját a kormány is felkarolja, Erdélyben véglegesen elhárul a környezetromboló bányászati tevékenység veszélye.

Már csak a klíma beszerelését végző szakember igazolásával vásárolhatunk klímaberendezést – emlékeztet a Népszabadság. A bürokratizált rendszerben azonban nem egyszerű szerelőt találni: kevés az ember, és aki nyárra klímát akart beszereltetni, az ha most kap észbe, már elkésett.

A krónikus betegek fele nem tartja be az orvosa utasításait, vagy nem is váltják ki, illetve nem előírás szerint szedik a gyógyszert – derült ki egy friss magyar kutatásból, amelyet a Magyar Idők közöl. Ennek komoly következményei lehetnek: az unió gyógyszerészeti szervezetének tanulmánya szerint a gyógyszerek nem megfelelő alkalmazása, a betegek együttműködésének hiánya évente kétszázezer ember halálát is okozhatja az unióban.

Kétszeresére növeli a kormányzat a három és 12 év közötti gyermekek után igénybe vehető gyermekápolási táppénz napjainak számát – derül ki a Magyar Nemzet által megismert előterjesztésből. A tervezet szerint a jövőben a három és hat év közötti gyermekek otthoni ápolása és kórházi kezelése esetén mindkét szülőnek fejenként negyvenkettő, egyedülálló szülőnek nyolcvannégy naptári napon át jár majd a gyermekápolási táppénz.

Többször is próbáltak bejutni a védőnők annak a családnak a gyöngyösi otthonába, ahol múlt héten éhen halt egy csontsoványra fogyott másfél éves kislány. A Népszabadság szerint ezt a problémát jelezték is, azonban a polgármester úgy véli: nem megfelelő a jelzőrendszer. A lap úgy tudja: a gyerekekhez rendszeresen jártak a nagyszülők is, akik hivatásos nevelőszülőként dolgoztak.

Gazdasági lapszemle

Az Egyesült Államok jegybankja az év eleji piaci pánik és a gyengébb makrogazdasági adatok miatt átmeneti megfutamodásra kényszerült kamatemelési ciklusának folytatásában – írja a Portfolió. A piac szerint egyre nő az esély, hogy a Fed által vártnál kevesebb, egyetlen kamatemelés lesz idén. Az inflációs adatok ellentmondásosak, egyelőre nincs szó túlzott árnyomásról, a növekedés azonban érezhetően lelassult az idei első negyedévben, ráadásul a munkaerőpiaccal kapcsolatos korábbi optimizmus is némileg alábbhagyott.

Válogatott sértésekkel ostorozta az elmúlt években az EU-t, ezen belül a brüsszeli bürokratákat Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója, ám most mégis azok mellé állt, akik bent akarják tartani Nagy-Britanniát az unióban. A napi.hu szerint rettentő kampányra készül az britek meggyőzése érdekében.

Autó, lakás, vagy kutya - ma már szinte mindent megoszthatunk másokkal. Rohamosan terjednek a közösségi gazdaság elvére építő vállalkozások, amelyek szépen lassan teljesen átalakítják a mindennapokat. A Pénzcentrum azt latolgatja, milyen hatásai lehetnek ennek hosszú távon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
LAPSZEMLE 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
LAPSZEMLE 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
GAZDASÁGI LAPSZEMLE
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást