eur:
395.39
usd:
366.42
bux:
65496.49
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Oktatási reform és jegybanki alapítványok a parlamentben

Az oktatási reform, a csíksomlyói búcsú, valamint a jegybank alapítványainak kifizetései is szóba kerültek az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Ikotity István, az LMP képviselője az új nemzeti alaptanterv koncepcióját kritizálta, azt állítva, hogy a kormánypártok nem a jövőbe, hanem a múltba tekintenek a szakképzési rendszer átalakításával. Cseresnyés Péter államtitkár sajnálatát fejezte ki, hogy az ellenzéki képviselők nem figyeltek oda, mikor a politikus cáfolta a szakképzés átalakításáról napvilágot látott sajtóhíreket, majd aláhúzta, hogy a terület szabályozásának újrafogalmazása a gazdaság érdekeit képviseli.

Tóth Bertalan a szocialisták részéről újra a jegybank vezetőjét, Matolcsy Györgyöt támadta a nemzeti bank alapítványainak megkérdőjelezhető kifizetései okán. A politikus arra volt kíváncsi, hogy mi a valódi célja az alapítványoknak, majd minden idők legnagyobb jegybanki botrányának nevezte a történteket.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Tárca államtitkára válaszában ismét rámutatott, hogy a nemzeti bank független szervezet, döntéseit a kormány nem befolyásolhatja.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a csíksomlyói búcsúra, illetve a zarándoklat történetére emlékeztette képviselőtársait. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy látta, hogy a zarándoklat mindenkinek többet mutat az életéből, mint amit a hétköznapokban láthat.

Volner János, a Jobbik képviselője maga is a nemzeti banki alapítványok kifizetéseit kritizálta, ám eközben emlékeztette szocialista képviselőtársait, hogy kormányzásuk alatt több pénzt vesztett az ország a magas jegybanki alapkamattal, mint most a Matolcsy-alapítványokkal. A politikus ismét felszólította a jegybank elnökét, hogy szüntesse be az alapítványok működését, majd bejelentette, hogy a jövő héten a gazdasági bizottság ellenőrző albizottsága megvizsgálja a jegybanknál történteket.

Tállai András válaszában újra a Simor András, korábbi jegybank-elnök által alkalmazott kamatpolitikát hasonlította össze a Matolcsy György vezetése alattival, amely - mint mondta - segítette a kormány sikeres gazdaság-politikáját.

A fideszes Hörcsik Richárd szomorúan állapította meg, hogy egyre több jel szerint, az Európai Bizottság kezdi elveszteni kapcsolatát az uniós polgárokkal, amit jól mutat, hogy 22 nemzeti parlament ellenezte a testület munka-ügyi javaslatát, amely a magyar munkavállalókat is hátrányosan érinthetné. Emellett a képviselő támadta a bizottság legutóbbi menekült-elosztási javaslatát is.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában maga is egyetértett a betelepítési kvóta elleni népszavazás fontosságával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×