Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Okostányér megmutatja, miből mennyi egészséges

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elkészítette legújabb táplálkozási ajánlását a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A szakemberek ezt most a felnőtt lakosságnak szánták.

„Az Okostányér egy olyan, valóban tányér formájú étrendi útmutató, amely megmutatja, hogy a különböző élelmiszercsoportok: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, fehérjeforrások: hús, hal, tojás, tejtermékek, folyadékok, hozzáadott zsír, cukor és só milyen arányban jelenjen meg az étrendünkben” - emelte ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének munkatársa.

Szűcs Zsuzsanna hangsúlyozta: „az étrendünk, az életmódunk nagy mértékben befolyásolja az egészségi állapotunkat. Könnyen jó irányba tudjuk azt terelni. Az Okostányér megmutatja, hogy milyen minőségű élelmiszereket érdemes nagyobb arányban fogyasztani, például jó, ha a zöldségfélék, gyümölcsök, teljes értékű gabonák, sovány tejtermékek, húsok a napi étrendünk részét képezi. Minél változatosabb egy étrend, annál inkább biztosíthatjuk azt, hogy a sok szükséges anyag bekerül a szervezetünkbe.”

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének munkatársa kifejtette: „mi hiszünk abban, hogy az egészséges táplálkozásban minden élelmiszer helyet kaphat, de az arányokban van a kutya elásva. Vannak olyan ételek, amelyeket érdemes nagyobb mennyiségben rendszeresen fogyasztani, és olyanok is, amelyek részét képezhetik ugyan az étrendünknek, de óvatosabban és ritkábban fogyasztva érdemes ezekkel bánni, ilyenek a jelentős zsírtartalmú ételek: a habos sütemények, a tejszínes ételek és az alkoholos italok is. Nem újdonság, hogy arra is érdemes odafigyelni, hogy az étrendünk mennyi sót és cukrot tartalmaz.”