Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minél fiatabb egy gyerek, annál könnyebb az örökbeadása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem változott az örökbefogadások száma az elmúlt években. Leginkább csecsemőket fogadnak örökbe, a nagyobb gyerekeket külföldi házaspárok veszik magukhoz. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára az InfoRádióban elmondta: jogszabály-módosítást kezdeményeznek a nagyobb és akár beteg gyerekek örökbefogadásának ösztönzésére.

„Azt látjuk, hogy az elmúlt években 800 körüli örökbefogadás van Magyarországon. 2010 előtt 700-750 volt ez a szám évente” - emelte ki Fűrész Tünde.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár jelezte, az örökbefogadásnak három fajtája van: a házastársi, a nyílt és a titkos. Hozzátette: Magyarországon ma 500 titkos, 160-200 nyílt és 100 körüli a családon belüli, a házastársi örökbefogadás van.

Fűrész Tünde elmondta: „sok olyan intézkedést vezetett be a kormány, ami ösztönözni tudja az örökbefogadásokat, ilyen az örökbefogadói gyes, az egységes örökbefogadási nyilvántartó rendszer és az utánkövetés intézménye, ami segít abban, hogy az örökbefogadás után is minden flottul működjön a családokban.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára azzal magyarázta, hogy 2014-ben nem nőtt az örökbefogadások száma, hogy bár jelentkezők voltak, az örökbefogadható gyermekek száma nem változik. Hozzátette: „a fő elv, ami egyre jobban érvényesül is, hogy minden gyermeknek a származásához való joga a legfontosabb. Az, hogy a vér szerinti családjában tudjon felnevelkedni, mindenek felett áll.” Alapvetően az örökbeadás előtt megpróbálják „hazagondozni”, azaz megtalálni a helyét a vér szerinti családjában, ha ez végképp lehetetlen, akkor jöhet az örökbefogadás – jegyezte meg Fűrész Tünde.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, az, hogy a gyermekotthonokban és a nevelőszülőknél élők száma viszont nőtt 2014-ben, azt mutatja, hogy a jelzőrendszer egyre jobban, a gyermekvédelem hatékonyabban működik. Hozzátette, ha valamilyen probléma merül fel a családban, a gyereket kiemelik, de ha sikerült megoldani a gondot, lehetőség szerint visszajuttatják a gyereket a családba.

„A külföldre való örökbefogadás 20 százaléka az összesnek. Azt látjuk, hogy változatlan tendencia az, hogy minél kisebb, lehetőleg csecsemőt szeretnek örökbe fogadni, idősebb gyerekek esetében nehezebb az örökbefogadás” - emelte ki Fűrész Tünde.

Vannak terveink, elképeléseink arra, hogyan tudnánk a nagyobb korú és akár a beteg gyermekek örökbefogadását is elősegíteni. Készül egy előterjesztés, amit még idén szeretnénk benyújtani a kormánynak” - fűzte hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára.