eur:
392.86
usd:
368.16
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ha nem ilyen a napszemüvege, jobb, ha kidobja

Ismét napszemüvegeket vizsgál a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A szervezet szóvivője senkinek nem javasolja, hogy piacokon vagy aluljárókban vásároljon napszemüveget. A 4-es filterkategóriába tartozó napszemüvegeket például nem szabad vezetéshez használni.

A nyári szezon előtt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság újra gyakrabban vizsgálja a napszemüvegeket – mondta Vermes Bella.

"Az UVA és az UVB sugarak bőrproblémát és számos szembetegséget okozhatnak.  Ezért fontos az, hogy nyáron napszemüveggel védekezzünk a káros sugarak ellen. Különösen fontos, hogy a napszemüveg, amit hordunk, megfelelő védelmet nyújtson" - figyelmeztetett a szóvivő.

„A jó napszemüveg lencséje maximális védelmet nyújt a napsugárzás káros hatásai ellen: csökkenti a szembe jutó fény mennyiségét, egyenletesen szűri a különböző színeket, nem torzít, és sérülésmentes” - sorolta Vermes Bella.

A hatóság szóvivője arról is beszélt, kinek milyen lencséket érdemes viselnie.

„A napszemüvegek vásárlásánál érdemes azt figyelembe venni, hogy milyen célra vesszük. A barna lencséjű napszemüveg nyugtatja a szemet, növeli a kontraszt- és mélységlátást. Ideális lehet egy ilyen lencse például hegymászáshoz, síeléshez vagy horgászathoz. A szürke lencse torzítja legkevésbé a színeket, a természetes árnyalat elősegíti a tökéletes látást. A zöld lencséjű napszemüvegek jól használhatóak gyengébb fényviszonyok között is. A sárga lencséjűek pedig fokozzák a kép élességét, jól használhatóak ködben” - sorolta Vermes Bella.

A hatóság szóvivője kiemelte, hogy a napszemüveg-forgalmazóknak fontos előírásokat kell betartaniuk.

„Meg kell adnia a gyártónak, illetve a forgalmazónak néhány információt, például a gyártó, forgalmazó nevét, címét. A tájékoztatót a napszemüveg keretén, vagy levehető címkén, vagy csomagolásán kell feltüntetni. Nagyon fontos azt is jelezni, hogy a 0-4-ig terjedő skálán melyik filterkategóriába tartozik a napszemüveg” - közölte a szóvivő.

"A 4-es kategóriánál nagyon fontos jelezni, hogy nem alkalmas vezetéshez és országúti használathoz. Ezt a figyelmeztetést vagy szöveggel, vagy szimbólummal jelölni kell" - emelte ki Vermes Bella.

Hozzátette, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság tavaly húszféle napszemüveget használt, közülük három nem felelt meg az előírásoknak. 

Elmondta, hogy a napszemüvegekkel kapcsolatban ritkán kapnak panaszt. De a hatóság minden évben kiemelten kezeli a napszemüvegek ellenőrzését, hiszen pusztán ránézésre nem lehet megállapítani egy napszemüvegről, hogy megfelelő-e vagy sem. 

Vermes Bella senkinek nem javasolja, hogy piacokon vagy aluljárókban vásároljon napszemüveget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×