Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szívférgesség fenyegeti Magyarországot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szívférgesség már a magyarországi kutyapopuláció 17 százalékát érintheti. A szúnyogok által rohamosan terjedő parazita akár 20-30 cm hosszúra is megnőhet az állat szívében, tüdőereiben és a jószág pusztulását okozza. Lukács Zoltán kisállat-klinikus szakállatorvost felhívta a figyelmet a szűrővizsgálat és a megelőzés fontosságára, valamint arra, hogy a macskák is érintettek lehetnek.

„Hazánkban 2009 óta ütötte fel a fejét ez az eddig egzotikusnak hitt megbetegedés, amely eddig a mediterrán országokban volt megtalálható. Elsősorban a déli megyékben fordul elő, hiszen dél felől a globális felmelegedés hatására tudtak azok a fertőzött szúnyogok Magyarország területére berepülni, amelyek hordozzák a parazitát” - mondta Lukács Zoltán kisállat-klinikus szakállatorvos .

Hozzátette: nagy folyóink, a Tisza és Duna környékén fordulnak még elő gyakrabban, nagyobb számban a fertőzött szúnyogok, illetve azok a kutyák is, amelyek a szívférgesség parazitáját hordozzák.

„Kiemelhető Szeged környéke, Debrecen, Nyíregyháza, illetve az ország közepén Budapest, Pest megye, Komárom, Tata és Tatabánya, Győr környéke, ahol nagyobb számban fordulnak elő pozitív, tehát már beteg kutyák” - részletezte a szakállatorvos.

Mint mondta, a kutyapopuláció teljes állományának felmérését lehetetlen elvégezni ilyen rövid idő alatt, de az állatorvosok szűrővizsgálatnak vetik alá azokat a kutyákat, amelyek a rendelőkben megfordulnak.

„A levett vérmintákból vannak statisztikai adatok a 2009 és 2014 időszakról, a vérminták 16-17 százaléka pozitív szívféregre vonatkozóan, ami igen magas szám. Mi is csodálkoztunk ezen az értéken, hiszen alacsonyabb számra gondoltunk, tekintettel arra, hogy korábban a parazita nem volt jelen Magyarországon” - fogalmazott az állatorvos.

Lukács Zoltán szerint alapvetően a kutyafélék érzékenyek a parazitára, a házi kutyán kívül a farkasok, a rókák és az aranysakál, de más húsevők esetében, például a macskánál és a vadászgörénynél is leírtak már fertőzöttséget.

„A férgek 10, de akár 30 centiméter hosszúak is lehetnek, a kutya szívében és a nagy tüdőerekben élnek. Jellemző tünetek a fáradékonyság, a nehezített légzés. Műszeres vizsgálatokkal megállapítható a betegség. Ez állat-egészségügyi probléma, és ennek érdekében felhívjuk a lakosság és a kutyatartók figyelmet, hogy akinek van kutyája, vigye el az állatorvoshoz, végeztessen szűrővizsgálatot, és ha a szűrővizsgálat eredménye negatív, akkor védje a kutyáját a szúnyogok és a szívférgesség ellen is. Ha pedig pozitív, minél előbb kezeltesse, hogy a kutya meggyógyuljon és ne képezzen további fertőzési forrást a többi kutya egészségének megőrzése érdekében” - hangsúlyozta Lukács Zoltán kisállat-klinikus szakállatorvos az InfoRádiónak.