eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Szívférgesség fenyegeti Magyarországot

A szívférgesség már a magyarországi kutyapopuláció 17 százalékát érintheti. A szúnyogok által rohamosan terjedő parazita akár 20-30 cm hosszúra is megnőhet az állat szívében, tüdőereiben és a jószág pusztulását okozza. Lukács Zoltán kisállat-klinikus szakállatorvost felhívta a figyelmet a szűrővizsgálat és a megelőzés fontosságára, valamint arra, hogy a macskák is érintettek lehetnek.

„Hazánkban 2009 óta ütötte fel a fejét ez az eddig egzotikusnak hitt megbetegedés, amely eddig a mediterrán országokban volt megtalálható. Elsősorban a déli megyékben fordul elő, hiszen dél felől a globális felmelegedés hatására tudtak azok a fertőzött szúnyogok Magyarország területére berepülni, amelyek hordozzák a parazitát” - mondta Lukács Zoltán kisállat-klinikus szakállatorvos .

Hozzátette: nagy folyóink, a Tisza és Duna környékén fordulnak még elő gyakrabban, nagyobb számban a fertőzött szúnyogok, illetve azok a kutyák is, amelyek a szívférgesség parazitáját hordozzák.

„Kiemelhető Szeged környéke, Debrecen, Nyíregyháza, illetve az ország közepén Budapest, Pest megye, Komárom, Tata és Tatabánya, Győr környéke, ahol nagyobb számban fordulnak elő pozitív, tehát már beteg kutyák” - részletezte a szakállatorvos.

Mint mondta, a kutyapopuláció teljes állományának felmérését lehetetlen elvégezni ilyen rövid idő alatt, de az állatorvosok szűrővizsgálatnak vetik alá azokat a kutyákat, amelyek a rendelőkben megfordulnak.

„A levett vérmintákból vannak statisztikai adatok a 2009 és 2014 időszakról, a vérminták 16-17 százaléka pozitív szívféregre vonatkozóan, ami igen magas szám. Mi is csodálkoztunk ezen az értéken, hiszen alacsonyabb számra gondoltunk, tekintettel arra, hogy korábban a parazita nem volt jelen Magyarországon” - fogalmazott az állatorvos.

Lukács Zoltán szerint alapvetően a kutyafélék érzékenyek a parazitára, a házi kutyán kívül a farkasok, a rókák és az aranysakál, de más húsevők esetében, például a macskánál és a vadászgörénynél is leírtak már fertőzöttséget.

„A férgek 10, de akár 30 centiméter hosszúak is lehetnek, a kutya szívében és a nagy tüdőerekben élnek. Jellemző tünetek a fáradékonyság, a nehezített légzés. Műszeres vizsgálatokkal megállapítható a betegség. Ez állat-egészségügyi probléma, és ennek érdekében felhívjuk a lakosság és a kutyatartók figyelmet, hogy akinek van kutyája, vigye el az állatorvoshoz, végeztessen szűrővizsgálatot, és ha a szűrővizsgálat eredménye negatív, akkor védje a kutyáját a szúnyogok és a szívférgesség ellen is. Ha pedig pozitív, minél előbb kezeltesse, hogy a kutya meggyógyuljon és ne képezzen további fertőzési forrást a többi kutya egészségének megőrzése érdekében” - hangsúlyozta Lukács Zoltán kisállat-klinikus szakállatorvos az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×