Szijjártó: nem nyomást akarunk gyakorolni Brüsszelre, álláspontot közlünk

Infostart
2016. május 13. 18:39
Magyarország a kvótanépszavazással nem akar nyomást gyakorolni Brüsszelre, ám világos politikai álláspontot fog közölni - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A kormány bízik abban, hogy az őszi, a kötelező uniós betelepítési kvóta elleni népszavazáson egyértelmű felhatalmazást kap arra, milyen álláspontot képviseljen a kérdésről Brüsszelben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy más témában rendezett eseményen újságírói kérdésre.

"Mi nem nyomást akarunk gyakorolni Brüsszelre, hanem egy világos politikai álláspontot fogunk közölni. Brüsszel gyakorol nyomást a tagországokra. Magyarország egy szuverén ország, tehát nekünk nem kell nyomást gyakorolnunk az Európai Bizottságra, hanem világosan meg kell mondanunk az álláspontunkat és azt kőkeményen, világosan meg is fogjuk mondani, erre mindenki számíthat Brüsszelben."

 Szijjártó Péter hangsúlyozta, minősíthetetlen magatartásnak tartja az Európai Bizottság részéről, hogy pénzbüntetést alkalmazna azon országokkal szemben, amelyek másként gondolkodnak, mint a brüsszeli intézmények. "Ez teljes mértékben európaiatlan magatartás, amit visszautasítunk és mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az ilyen politikai megoldások a jövőben ne képezzék a döntéshozatal gerincét" - jelentette ki a tárcavezető.

A miniszter megjegyezte, hogy Magyarország eurómilliókat költött arra, hogy a schengeni zóna tagországai közül egyedüliként, megállítsa határán a bevándorlók özönét, egyedül vette komolyan schengeni kötelezettségét, miközben a három másik visegrádi országot - Csehországot, Szlovákiát és Lengyelországot - kivéve senki nem kérdezte meg, miben lehetnek Magyarországgal szolidárisak. Ezért "ha szolidaritásról beszélünk, a brüsszeli intézmények az utolsók, akik minket e téren bírálhatnak" – tette hozzá Szijjártó Péter.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szijjártó: nem nyomást akarunk gyakorolni Brüsszelre, álláspontot közlünk
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást