Nem megszűnik, költözik a Sportkórház - lapszemle

Infostart
2016. május 13. 07:00
A Magyar Nemzet arról közöl összeállítást, hogy nem áll meg az albérleti díjak emelkedése a következő időszakban sem. A Napi.hu arról ír, hogy a magyar lakáspiac beindult a válság után holtpontot követően.

Nem szűnik meg, viszont költözik a Sportkórház – értesült a Magyar Idők. A lap szerint már elkészült az a kormány-előterjesztés, amely szerint a Honvédkórház mellé építenek fel egy vadonatúj épületet az Országos Sportegészségügyi Intézet számára. Az építkezés akár már az idén megkezdődhet, a jövő év közepéig be is fejeződhet. A Sportkórház jelenlegi, Alkotás úti épületeit még tavaly odaígérték a Testnevelési Egyetemnek, amely előreláthatólag a jövő év második felében veheti birtokba az üressé váló épületeket.

A Népszabadság arról ír, hogy Boldog István kormánypárti képviselő a közelmúltban benyújtotta törvényjavaslatát a polgármesterek illetményének rendezésére. Annak elfogadásával lényegében visszakapnák a régi bérüket a településvezetők. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke egybehangzóan állítja, hogy főleg a kistelepülések első embereit érintette az fizetések csökkentése.

 A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy kiváló nemzetközi értékelést kapott ugyan három magyar kutatás is az Európai Kutatási Tanács kiemelkedő kutatásokat ösztönző pályázatain, végül forráshiány miatt mégsem részesültek támogatásban. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közölte, hogy a matematika, az idegtudomány és a biológia területén élvonalba sorolt projektek mégsem maradnak anyagi ösztönzés nélkül, a hivatal pályázatán ugyanis mintegy 135 millió forint forráshoz jutottak.

 A Magyar Idők arról ír, hogy országos szinten felkapott megoldássá kezd válni, hogy helyi gazdálkodók elővásárlási jogát azzal iktatják ki a termőföldet vásárolni szándékozók, hogy nyilatkozatukban csalárd módon ökológiai gazdálkodást vállalnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz törvénymódosítással szeretné bezárni a kiskaput. A javaslat értelmében csak annak a termelőnek adnák meg a lehetőséget az ökológiai gazdálkodásra való hivatkozásra, aki már elismerten folytat ilyen tevékenységet, vagyis erről hivatalos tanúsítványa van.

A Népszabadság cikke szerint módosíthatják a polgári törvénykönyvet, minek nyomán az intézmény, amely a szülőről gondoskodik költségei megtérítését a gyerekektől visszakövetelheti. A javaslat szerint egy idősotthon is perelhet, ha a gondozott maga nem tud fizetni az ellátásért. A nyugdíjasok érdekszövetsége szerint aggályos, ha az állam másra hárítaná az ellátás költségeit.

A Magyar Nemzet arról közöl összeállítást, hogy nem áll meg az albérleti díjak emelkedése a következő időszakban sem. Az árak várhatóan mindaddig a jelenlegi magas szinten maradnak, amíg nem növekszik az ingatlankínálat. Az egyik legerőteljesebb árfelhajtó tényező a lakáshotelek megjelenése.

Gazdasági lapszemle

A Napi.hu arról ír, hogy a magyar lakáspiac beindult a válság után holtpontot követően: kedvezőek a kondíciók és jelentős az elhalasztott kereslet, de vannak még kockázatok a fejlesztők előtt. Szakértők szerint a bővülés nem lehet örök: rövid, vagy középtávon ismét visszaesés jöhet.

A Portofolio összeállítást közöl a lakásvásárlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Lakásügyi szakértől szerint lakás keresés közben számos kevésbé ismerős kifejezéssel lehet találkozni, ilyen lehet a különböző helyiségek elnevezése, például az erkély-loggia közti különbség. az, hogy mi számít egész és mi félszobának, de szintén fontos lehet tudni, hogy milyen különbségek vannak az egyes komfortfokozatok között.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy számos olyan munkaerő-piaci probléma van Magyarországon, amelyre megoldást jelentene a távmunka. A ilyen munkavégzés segítheti a kismamák visszatérését, csökkentheti az országon belüli elvándorlást, illetve a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak is megoldás. Ráadásul sok esetben a távmunka olcsóbb és hatékonyabb is, mint a telephelyen történő munkavégzés.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást