eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem minden magyar eper hazai

Lokálisan okozott jelentős károkat a fagy a szabadföldi szamóca termésben, a következő napok csapadékos időjárása pedig penészedést okozhat - mondta az InfoRádióban a Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmai szervezet referense.

„Nehéz lenne azt mondani, hogy a termés harmadát elvitte. Lajosmizse, ami nagy szamócatermő vidék, környékén egyes kertekben 90 százalékos fagykárral kell számolni” - mondta Hunyadi István.

Sokan fólia alatt nevelnek szamócát, ott szerencsére nincs szó fagykárról. Az elmúlt napokban tapasztalt és a hétre ígért esőzések sem kedveznek a szabadföldi szamócának, könnyen megindulhat a penészes betegség, amivel tavaly is szenvedtek a zalai gazdák – idézte fel a Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmai szervezet referense.

Hunyadi István hangsúlyozta, nincs probléma a piacon, most indulnak meg a szabadföldi termelők, piacfüggően 1200-2000 forint között van jelenleg az eper kilójának ára. Sok helyen rá van írva, hogy magyar, de ez nem mindig igaz.

„Meggyőződésem, hogy az ár alattiak még mindig Görögországból, Spanyolországból és Olaszországból jön be” - fogalmazott a Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmai szervezet referense

Hunyadi István jelentősnek nem nevezné a fagykárt, mint mondta: „akit ért, annak viszont jelentős kárt okozott a 20-a és 27-a közötti hajnali fagy. Szőlő-, alma-, dió-, kajszi-, őszi-, meggy-, cseresznyekultúrákat ért kár különböző mértékben, nem lehet egyelőre megmondani a pontos számokat.”

„9300 hektárról jelentettek a gazdák fagykárokat, ebben még a szántóföld is benne van, mert korai vetésű kukorica is elfagyott egy-két helyen” - emelte ki a Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmai szervezet referense.

Elhangzott ugyan a sajtóban, hogy oda a termés fele, de Hunyadi István ettől óva intett és úgy fogalmazott: „várjuk meg a hét végét, akkor fogjuk tudni a fagykár mértékét.”

Szőlő

Főleg az ország nyugati részein okozott a szőlőkben komoly kárt a fagy április végén, május elején - mondta a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára. Gál Péter hozzátette: volt, ahol minden elfagyott, azaz egyáltalán nem lesz termés, volt, ahol kisebb volt a fagy okozta kár.

„Sajnos van tudomásunk arról, hogy helyenként nagyon komoly volt a fagykár. Ennek mértéke országosan eltérő. Sokat számít a szőlőültetvények elhelyezkedése. Nem csak a legalacsonyabban fekvő területeket érintette, ezért is volt váratlan. Elsősorban az ország nyugati és déli részében okozott problémát, de minden borvidékről érkezett fagykárról hír. Van olyan ültetvény, ahol szinte százszázalékos bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy nem lesz idén szüret - elsősorban a Dunántúlon, a Balatonnál és Sopron környékén és helyenként az Alföldön is -, de olyan is, ahol nem okozott ilyen nagy kárt a fagy, ez ültetvényről ültetvényre változik” - emelte ki Gál Péter.

A Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, azt, hogy mennyire érintette az idei termést, még nehéz megmondani, mert ez fajtáktól és területektől is függ. Gál Péter felhívta a figyelmet, hogy ha a gazdák bejelentik az agrárkár-enyhítési rendszernél a kárukat, számíthatnak állami segítségre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×