eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem tesz különbséget anya és apa között a szülői felügyeleti jog

A családjogi perek legvédtelenebb érintettjei a gyermekek, ezért kiemelt jelentőségű, hogy a jogi eljárások során milyen bánásmódban részesülnek. A 2014. óta hatályos új Polgári Törvénykönyv sok változást hozott a családjogban, és az alkalmazás tapasztalatai már jelentkeznek a bíróságok ítélkezési gyakorlatában - nyilatkozta az InfoRádiónak Madarasi Anna, a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályának munkatársa.

„A szülői felügyeleti jog rendezése új fogalom a BTK családjogi könyvében, gyakorlatilag ez takarja a korábbi családjogi törvény gyermekelhelyezésnek nevezett fogalmát. Szülői felügyeleti jog rendezése során elsődleges, hogy a szülők megállapodnak és a bíróság csak akkor dönt a szülői felügyeleti jog rendezéséről, ha a szülők nem tudnak ebben megállapodni” - mondta Madarasi Anna, a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályának munkatársa.

Hozzátette: az egyik legfontosabb szempont az, hogy a gyermek érdeke ne sérüljön. Ezekben az ügyekben a bíróság soron kívül jár el és a bíróságnak azt kell mérlegelnie, hogy a gyermek testi, szellemi és erkölcsi fejlődése miként biztosítható a legkedvezőbben.

„A családjogi perekben körülbelül az ügyek háromnegyedében a felek már úgy érkeznek a bíróságra, hogy előzetesen megállapodtak egymással a szülői felügyelet jogrendezéséről, illetve néhány esetben előfordul az is, hogy még az eljárás alatt sikerül megállapodni. Tehát a családjogi perek 90 százaléka egy éven belül be is fejeződik és a fennmaradó részben dönt a bíróság a szülői felügyeleti jog gyakorlásáról” - fogalmazott a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályának munkatársa.

Madarasi Anna elmondta: gyakran éri az a kritika a bíróságot, hogy anyapárti, azonban ez szerinte nem igaz, a bírói gyakorlatban nincsen ilyen szempont.

„Nem készült és nem is készülhetett volna soha statisztikai adatgyűjtés arra vonatkozóan, hogy milyen arányban kerül az anyákhoz vagy az apákhoz a felügyeleti jog. A bíróság előtt egyenrangú felek jelennek meg, nincs különbség az anya és az apa között, valamennyiükre szülőként tekintünk” - hangsúlyozta.

Hozzáfűzte: néhány évvel ezelőtt történt egy kutatás, ami szintén ezt támasztotta alá.

„A tanulmány készítői több száz ügyet vizsgálva megállapították azt, hogy amikor a felek előzetesen megállapodnak, és ezt az előzetes megállapodást hagyja jóvá a bíróság, akkor az esetek 90 százalékában az anyákhoz került a gyerek, viszont azokban az esetekben, amikor a bíróság döntött, akkor ez az arány 60-40% volt” - mondta a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztályának munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×