eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Változik a jogszabály - Drágább vagy olcsóbb lesz a temetkezés?

Változik a jogszabály - Drágább vagy olcsóbb lesz a temetkezés?

Változik a temetésről szóló jogszabály. A kormány azt tervezi, hogy a temetés egy része hatósági áras lesz. Erről a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnökhelyettese, Jurácsik Zoltán beszélt az InfoRádiónak.

„Több ponton próbált a jogalkotó olyan biztosítékot beépíteni a jogszabály-módosításba, amely a hozzátartozókat védi. Az egyik és talán legfontosabb, hogy megpróbálják meghatározni a temetkezési szolgáltatás tevékenység végzése során a szolgáltató által a számlán feltüntetett díjak körét” - mondta Jurácsik Zoltán, a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnökhelyettese.

Hozzátette: ez azért szükséges, mert vannak olyan esetek, amikor a vállalkozók olyan kiegészítő tételért és szolgáltatásért számolnak fel díjat, amelyek a temetkezés amúgy sem olcsó költségét jelentősen emelik. Fontos továbbá, hogy a temetkezési szakma egyeztessen a jogalkotóval.

„Vannak olyan temetkezési szolgáltatási tevékenységek, amelyeket számlázni szükséges, de vannak olyan, a temetkezéshez kapcsolódó kiegészítő tevékenységek, például virág- és koszorúrendelés vagy gyászhirdetés szerkesztése, amelyek nem tartoznak a temetkezési szolgáltatási tevékenységekhez” - fogalmazott az elnökhelyettes.

Jurácsik Zoltán elmondta: a jogalkotó elsődleges célja, hogy a temetkezés ne legyen drágább.

„Hatósági ár bevezetése vélelmezhetően az elhunyt temetésre való előkészítése esetén lesz. A jelenleg érvényben lévő jogszabály a temetkezési szolgáltatások közé sorolja az egészségügyi intézmény területén kívül végzendő előkészítést. Ezt értelmeznünk és egyeztetnünk kell majd a jogalkotóval” - mondta a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnökhelyettese.

Jurácsik Zoltán szerint a kérdés az, hogy lehet-e az elhunyt előkészítését megtenni a jövőben az egészségügyi intézmény területén belül, például a patológiákon, és ezért számolhat-e fel díjat a patológia vagy az egyéni vállalkozó.

„Ebben az esetben hatósági árat állapítunk meg, és ki merem jelenteni, hogy ez alacsonyabb lesz, mint a jelenleg alkalmazott díjak” - hangsúlyozta Jurácsik Zoltán.

Megjegyezte: a jelenlegi információk szerint a szociális temetés bevezetése tolódik, nem fog életbe lépni, ebben további információ jelenleg nem áll rendelkezésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×