Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Változik a jogszabály - Drágább vagy olcsóbb lesz a temetkezés?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Változik a temetésről szóló jogszabály. A kormány azt tervezi, hogy a temetés egy része hatósági áras lesz. Erről a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnökhelyettese, Jurácsik Zoltán beszélt az InfoRádiónak.

„Több ponton próbált a jogalkotó olyan biztosítékot beépíteni a jogszabály-módosításba, amely a hozzátartozókat védi. Az egyik és talán legfontosabb, hogy megpróbálják meghatározni a temetkezési szolgáltatás tevékenység végzése során a szolgáltató által a számlán feltüntetett díjak körét” - mondta Jurácsik Zoltán, a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnökhelyettese.

Hozzátette: ez azért szükséges, mert vannak olyan esetek, amikor a vállalkozók olyan kiegészítő tételért és szolgáltatásért számolnak fel díjat, amelyek a temetkezés amúgy sem olcsó költségét jelentősen emelik. Fontos továbbá, hogy a temetkezési szakma egyeztessen a jogalkotóval.

„Vannak olyan temetkezési szolgáltatási tevékenységek, amelyeket számlázni szükséges, de vannak olyan, a temetkezéshez kapcsolódó kiegészítő tevékenységek, például virág- és koszorúrendelés vagy gyászhirdetés szerkesztése, amelyek nem tartoznak a temetkezési szolgáltatási tevékenységekhez” - fogalmazott az elnökhelyettes.

Jurácsik Zoltán elmondta: a jogalkotó elsődleges célja, hogy a temetkezés ne legyen drágább.

„Hatósági ár bevezetése vélelmezhetően az elhunyt temetésre való előkészítése esetén lesz. A jelenleg érvényben lévő jogszabály a temetkezési szolgáltatások közé sorolja az egészségügyi intézmény területén kívül végzendő előkészítést. Ezt értelmeznünk és egyeztetnünk kell majd a jogalkotóval” - mondta a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnökhelyettese.

Jurácsik Zoltán szerint a kérdés az, hogy lehet-e az elhunyt előkészítését megtenni a jövőben az egészségügyi intézmény területén belül, például a patológiákon, és ezért számolhat-e fel díjat a patológia vagy az egyéni vállalkozó.

„Ebben az esetben hatósági árat állapítunk meg, és ki merem jelenteni, hogy ez alacsonyabb lesz, mint a jelenleg alkalmazott díjak” - hangsúlyozta Jurácsik Zoltán.

Megjegyezte: a jelenlegi információk szerint a szociális temetés bevezetése tolódik, nem fog életbe lépni, ebben további információ jelenleg nem áll rendelkezésre.