eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Tuzson Bence: Brutális és jogszerűtlen a brüsszeli eljárás

Magyarország a végtelenségig fog harcolni az ellen, hogy Brüsszel pénzt követelhessen a migránsok kényszerbetelepítését elutasító tagállamoktól. Ezt a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Tuzson Bence mondta az InfoRádió Aréna című műsorában. A teljes beszélgetést ma este hat órától hallgathatják meg.

„Egy brutális és az Európai Unió szabályai szerint teljesen jogszerűtlen eljárásról beszélünk. Az Európai Unió a feje tetejére próbálja állítani a saját működési rendjét. A költségvetés természetesen nem számol ilyennel és lehetetlenségnek is tartjuk, hogy bekövetkezzen. Az Európai Unió nem hozhat ilyen szabályt és a végtelenségig fogunk harcolni az ellen, hogy ilyen szabály legyen" - szögezte le Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.

Hozzátette: erről szól a népszavazási kezdeményezés is, tehát Brüsszelt e tekintetben meg kell állítani.

„Egészen furcsa szabályozás készül az EU-ban. Amikor az európai nemzetek aláírták azt a szerződést, amelyben csatlakoztak az Európai Unióhoz, akkor egyrészt a nemzetek Európáját hozták létre. Másrészt a szuverenitásukról mondtak le bizonyos mértékig, abban a formában, hogy ezeket az önrendelkezési jogokat az Európai unión keresztül gyakorolják. De ennek vannak határai. A határok ott húzódnak, hogy például abban a kérdésben, kikkel éljünk együtt Magyarországon, a nemzetek nem mondtak le a saját önrendelkezési jogukról” - hangsúlyozta az államtitkár.

Tuzson Bence szerint ennek megfelelően az Európai Uniónak nincs joga ahhoz, hogy ilyen jellegű döntéseket hozzon.

„Ez nem úgy működik, hogy Brüsszel dönt valamit és aztán az európai nemzetekkel elfogadtatja. Pont fordítva: az európai nemzetek együttes döntését kell a brüsszeli bizottságnak formába öntenie és ennek megfelelően vezetni az Európai Uniót. Ez most valamiért fordítva történik,  Brüsszel fordítva próbálja ezt ránk erőltetni. Ez egyrészt jogszerűtlen, felháborító és a józan észnek is teljes egészében ellentmond” - mondta a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Tuzson Bence úgy véli, ezt nem lehet komolynak tekinteni, bár Brüsszel valószínűleg nem szándék nélkül mond ilyesmiket. Mégsem lehet tárgyalási alap, még elvi alapon sem.

„Nincs olyan, hogy valamilyen büntetést szabunk ki egy országra, ami egy nem létező uniós jogot nem követ. Ilyen szabály nem létezhet. Nem is lehet a dolgokat egymással összekapcsolni. Ha Európának van egy bevándorlási problémája és ezt Brüsszel megpróbálja olyan módon kezelni, hogy befogadja ezeket az embereket, és valamilyen kvóta alapján egy kényszer-betelepítési rendszerben elosztja őket Európában, ez működésképtelen" - fogalmazott az államtitkár.

Tuzson Bence szerint egy egészen másik irányra lenne szükség: a határőrizetet kellene megerősíteni, és ezt a rendet olyan formába hozni, ami képes megvédeni Európát.

A teljes beszélgetést ma este hat órától hallgathatják meg az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×