Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szombaton is jöhetnek záporok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Péntek estig még helyenként kialakulhatnak záporok, ezt követően a gomolyfelhők feloszlanak, nagyrészt kiderül az ég, de az ország középső harmadában ekkor is lehetnek felhősebb körzetek.

Szombaton a fátyol- és gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap, de záporok helyenként továbbra is előfordulhatnak, intenzívebb csapadékra, esetleg zivatarra a Tiszántúlon számíthatunk.

Éjszakára mindenütt mérséklődik a légmozgás, majd szombaton az északkeleti szél ismét többfelé megélénkül, az Alföld északi részén, illetve záporok környezetében erős széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 18 és 22 fok között várható.

Anticiklon Európa felett

Leszálló légmozgás uralja Európa nagy részének időjárását. A nagy kiterjedésű anticiklon középpontja hazánktól északnyugatra helyezkedik el, a legkevesebb felhő és csapadék ezért a Baltikumban, Németországban, Franciaországban és Közép-Európában van.

A felhőtlen égboltnak köszönhetően ezeken a területeken délután kellemesen meleg az idő, 20 fok fölé melegszik a levegő, de hajnalban sincs hideg. Míg a magasnyomás nyugati peremén, Spanyolországban és az atlanti partvidéken egy hosszan elnyúló és megerősödő frontálzóna okoz változékony időjárást, addig a Kelet-európai-síkságon, a Fekete-tenger térségében és Délkelet-Európában az intenzív gomolyfelhő-képződés és az ezzel járó záporok, zivatarok dominálnak, ezekből helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullik.

Szombat estig a Kárpát-medencébe a fent említett anticiklon hatására kissé szárazabb és hűvösebb levegő áramlik, helyenként azonban még labilis marad a légrétegződés.