Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közvetlen elnökválasztást szeretne két ellenzéki párt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Jobbik és az LMP is a közvetlen államfőválasztás pártján áll - közölte a két párt képviselője a csütörtöki, ötpártira tervezett, de végül a kettejük részvételében zajlott egyeztetést követően újságírókkal.

Staudt Gábor, az egyeztetést kezdeményező Jobbik frakcióvezető-helyettese közölte: az MSZP részéről Bárándy Gergely jelezte, hogy elméletben egyetért a felvetéssel, de nem tartja időszerűnek, a kormánypártoktól viszont nem érkezett visszajelzés.

A találkozóról azt mondta: Schiffer Andrással, az LMP frakcióvezetőjével egyetértettek a közvetlen választás helyességében, mert az megerősítené a köztársasági elnök legitimációját. Szerinte a fékek és ellensúlyok rendszerében olyan államfőre van szükség, aki gyakrabban fordul az Alkotmánybírósághoz és jobban érvényesíti jogait. Az Jobbik a jogkörök bővítését is lehetségesnek tartja, ugyanakkor Staudt Gábor közlése szerint ez nem jelenti azt, hogy félprezidenciális rendszert szeretnének.

Megjegyezte: bízik abban, hogy a kormánypártok jövőre újragondolják a felvetést, nyílt versenyben lehet választani, hogy "ne egy ember", Orbán Viktor döntésén múljon, ki töltse be a tisztséget.

Schiffer András azt mondta, a "20. századi pártok" zsákmányszerzésnek tekintették az államfői posztot, pártja azonban szélesítené az emberek részvételét a közös ügyekben. Hozzátette: Európa legtöbb országában ez így működik.

Az LMP-s politikus az államfő "vészelhárító funkcióinak" megerősítését is szorgalmazta, szerinte az elmúlt 25 év tapasztalata az, hogy a mindenkori parlamenti többség, amelyet "egy erős kancellár joystickkal irányít", elrántotta a többségi hatalom irányába a demokráciát, s ezt ki kell egyensúlyozni.