Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Handó: nemcsak gyors, de ingyenes is a bírósági közvetítés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint sikeres a bírósági közvetítői rendszer Magyarországon. Handó Tünde a témában rendezett konferencián azt mondta: 150 kiképzett bírósági közvető van, ők 90 bíróságon látják el ezt a feladatot.

„A mi feladatunk nem csupán az, hogy ítéleteket hozzunk, hanem az is fontos, hogy felismerjük azokat az emberi problémákat, amelyek a bíróság elé kerülnek, s minden lehetséges módon hozzásegítsük ahhoz a körülöttünk élőket, hogy a vitáikat békés módon, felnőtt módjára legyenek képesek megoldani” - mondta az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bírósági közvetítői rendszerről tartott konferencián.

Handó Tünde szerint óriási jelentősége van annak, hogy a bírósági közvetítés rendszerét egyre többen választják. Európa minden országában létezik a bírósági közvetítés valamilyen formája.

Magyarországon a Parlament 2002- ben fogadta el az erről szóló törvényt, de a bírósági szervezetben ez csak 2012-ben jelent meg. Akkor még bírósági titkárok végezték ezt a feladatot.

Két évvel ezelőtt vált a hálózat teljessé, ma már ugyanis bírók is folytathatnak ilyen tevékenységet. Kiépült a továbbképzési rendszer, s most már minden nagyobb bíróságon van bírósági közvetítő és olyan helyiség is, ahol ez a közvetítői eljárás egyáltalán megindulhat - ismertette.

Handó Tünde elmondta azt is, hogy Magyarországon 90 bíróságon 150 kiképzett közvetítő működik. A statisztikai adatok szerint 2013 és 2016 között összesen 2300 eljárás zajlott le, az esetek több mint a fele megállapodással ért véget.

A bírósági közvetítés előnye nemcsak az, hogy ezt a szolgáltatást a bírósági szervezet ingyenesen nyújtja, hanem az is, hogy sokkal rövidebb, mint a bírósági eljárás - hangsúlyozta Handó Tünde.

A bírósági közvetítői eljárást általában két hónap alatt befejezik a bírók, míg egy polgári eljárás akár hat hónapig is eltarthat.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke azt mondta: tovább folytatják a bírók képzését. Azt is el szeretnék érni, hogy a közvetítői eljárásban is legyen lehetőség távmeghallgatásra.