eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Diabetikus helyett alacsony cukortartalmat keressen!

Eltűnik a diabetikus kifejezés a termékekről július közepétől. Egy uniós rendelet miatt ezekre az árukra azt írják majd rá a gyártók, hogy: alacsony cukortartalmú termék – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója.

Pleva György elmondta, a rendelet nem új, 2013-ban hozta az Európai Unió, de csak idén július 20-án lép hatályba. Hozzátette, a magyar hatóságnak ennek megfelelően módosítania kell az erről szóló magyarországi rendeletet.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója kiemelte: „a diabetikus kategória és annak előírásai szűnnek meg. Ezek eddig is választható jelölések voltak, ezentúl viszont olyan, szintén önkéntes jelölésekkel lehet felhívni a figyelmet, mint „cukormentes termék”, „alacsony cukortartalmú termék”, "csökkentett cukortartalmú termék”, „hozzáadott cukrot nem tartalmazó termék”. Talán az alacsony cukortartalmú jelölés lesz az, amelyik az eddigi diabetikus előírásoknak nagyságrendileg megfelel. Ha az előállító fontosnak tartja ennek az információnak a közlését, akkor a megnevezésében vagy annak közelében feltüntetheti ezt a kifejezést, ebben az esetben azonban kötelező a tápértéket is jelölni.”

Az, hogy az ilyen termékek eddig sokszor külön polcon voltak az üzletekben szintén a választás megkönnyítését szolgálta, és mint Pleva György elmondta, ezt továbbra is fenntartható.

„Cukormentes élelmiszerrel nem nagyon fogunk találkozni, mert az 0,5 gramm/100 gramm cukrot engedélyez, ami nem nagyon tartható be, legfeljebb a teljes mértékben édesítőszerrel készült termékeknél. Az alacsony cukortartalmú jelölés esetében a szilárd élelmiszereknél az 5 gramm/100 gramm, a folyadékoknál 2,5 gramm/100 milliliter a határérték. Csökkentett cukortartalom jelölésnél csak annyit kell igazolnia az előállítónak, hogy legalább 30 százalékkal csökkentette a cukortartalmat, és azt nem pótolta zsírral, tehát az energiatartalom is csökkentett vagy legalábbis szinten maradt” - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója.

Ezeknél a termékeknél eddig is fel kellett tüntetni a tápérték-jelölést, viszont december 13-tól egy másik uniós rendelet miatt valamennyi élelmiszeren kötelező lesz az újat megjeleníteni, ami további segítséget nyújt az anyagcserezavarban szenvedőknek és azoknak, akik tudatosan táplálkoznak – hangsúlyozta Pleva György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×