Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átvészelték a "balatoni vihart" a északi-parti borok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Borászokat, bortermelőket ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A balatoni vihar elnevezésű akcióban először az északi parton jártak az ellenőrök. Négy borászati üzemet zártak be ideiglenesen - mondta az InfoRádiónak a hivatal igazgatóhelyettese.

Barátossy Gábor elmondta, a felügyelők 15 kétfős csapatban három nap alatt 89 borászati üzemet, 300 ezer hektoliter borászati terméket ellenőrzött a Balaton-felvidéken az úgynevezett "balatoni vihar" akció keretében. A vizsgált borokat adminisztratív és élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőnek találták, a szezon kezdetén jó minőségű termékekkel várják a Balatonhoz érkező embereket.

„Készletellenőrzések és nyomon követési jogsértések miatt négy borászat azonnali, ideiglenes bezárását és működésének ideiglenes felfüggesztését rendelte el a hatóság. Ezen kívül címkejelölési hibákra és higiéniai hiányosságra hívta fel a figyelmet a hatóság. Ugyanakkor hozzátette: a laboratóriumi vizsgálatok során egyetlen tételnél sem állapítottak meg minőségi problémát” - emelte ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatóhelyettese.

Ez egy átfogó ellenőrzési akció volt, vizsgálták a borászati nyilvántartások és a valós készletek egyezőségét, fontos volt, hogy az üzemek eleget tegyenek a higiéniai előírásokat. Az ellenőrzések kiterjedtek arra is, hogy a borászati üzemben tárolnak-e olyan segédanyagokat, amelyek borászati termékek előállítására nem engedélyezettek. Az ellenőrzések tovább folytatódnak, a turisztikailag kiemelt helyeken lévő vendéglátóipari egységek következnek – hangsúlyozta Barátossy Gábor.

Az akció előzménye az volt, hogy a NÉBIH ezer hektoliter hamisított bort foglalt le egy tapolcai borászatnál. A hatóság a termékeket azonnali hatállyal zárolta és az üzem működését is felfüggesztették.