eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Átvészelték a "balatoni vihart" a északi-parti borok

Borászokat, bortermelőket ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A balatoni vihar elnevezésű akcióban először az északi parton jártak az ellenőrök. Négy borászati üzemet zártak be ideiglenesen - mondta az InfoRádiónak a hivatal igazgatóhelyettese.

Barátossy Gábor elmondta, a felügyelők 15 kétfős csapatban három nap alatt 89 borászati üzemet, 300 ezer hektoliter borászati terméket ellenőrzött a Balaton-felvidéken az úgynevezett "balatoni vihar" akció keretében. A vizsgált borokat adminisztratív és élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőnek találták, a szezon kezdetén jó minőségű termékekkel várják a Balatonhoz érkező embereket.

„Készletellenőrzések és nyomon követési jogsértések miatt négy borászat azonnali, ideiglenes bezárását és működésének ideiglenes felfüggesztését rendelte el a hatóság. Ezen kívül címkejelölési hibákra és higiéniai hiányosságra hívta fel a figyelmet a hatóság. Ugyanakkor hozzátette: a laboratóriumi vizsgálatok során egyetlen tételnél sem állapítottak meg minőségi problémát” - emelte ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatóhelyettese.

Ez egy átfogó ellenőrzési akció volt, vizsgálták a borászati nyilvántartások és a valós készletek egyezőségét, fontos volt, hogy az üzemek eleget tegyenek a higiéniai előírásokat. Az ellenőrzések kiterjedtek arra is, hogy a borászati üzemben tárolnak-e olyan segédanyagokat, amelyek borászati termékek előállítására nem engedélyezettek. Az ellenőrzések tovább folytatódnak, a turisztikailag kiemelt helyeken lévő vendéglátóipari egységek következnek – hangsúlyozta Barátossy Gábor.

Az akció előzménye az volt, hogy a NÉBIH ezer hektoliter hamisított bort foglalt le egy tapolcai borászatnál. A hatóság a termékeket azonnali hatállyal zárolta és az üzem működését is felfüggesztették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×