eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Többezer droghasználó tinédzser lehet az országban

Két intézményben - Szegeden és Ráckeresztúron - fogadják a szerhasználó fiatalokat Magyarországon. Összesen 40 tini ellátását tudják biztosítani, az otthonok tavaly óta működnek így egyelőre nem lehet tudni, mennyire sikeres a program.

„A tinédzsereknek 2015 júniusáig nem volt ellátása, akkor megnyitott a Szeged melletti Szatymazon egy tinédzser rehabilitációs otthon, mi pedig Ráckeresztúron 2015. december 1-jén nyitottunk meg. Országosan így is csak negyven férőhely van tinédzsereknek, pedig sokkal többre lenne szükség” - hangsúlyozta a Fiatalkorúak Drogterápiás Intézetének programvezetője.

Orsodics Zénó elmondta, nincsenek pontos adatok, de több tízezerre becsülik azoknak a fiataloknak a számát, akik ellátásba kerülnek vagy valamilyen iskolai felmérés alapján problémás szerhasználóknak minősülnek.

A használt szerekről a programvezető úgy fogalmazott: „elsősorban az olcsó, könnyen előállítható és elérhető szerek; a fű, a marihuána a legjellemzőbb. A jelenleg az intézményben lévők többsége dizájnerdrogot, kristályt, zenét vagy biofüvet fogyasztott, tehát rossz minőségű, olcsó anyagokat.”

Az intézeti életről szólva Orsodics Zénó kiemelte, nem túl szigorúak a szabályok, úgy kell elképzelni, mint egy kollégiumot, ahol együtt élnek a fiatalok.

„A terápiás közösségben is a normális együttélés szabályait várjuk el, ezek betartható elvárások, mégis sokan ezt sem tudják tartani, és az sokszor meglepő, ahogy ezt a deviáns, szerhasználó kamaszok másként élik meg” - mondta a Fiatalkorúak Drogterápiás Intézetének programvezetője.

„A felvételi irodáinkban – Székesfehérváron, Dunaújvárosban és Budapesten – igénybe lehet venni ambuláns vagy bejárós programokat is. Ebben az esetben nem kell beköltözni az intézményben, hanem családterápiás vagy egyéni konzultáción tudnak segítséget kérni a fiatalok” - fűzte hozzá Orsodics Zénó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×