eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Támogatták a képviselők a terrorellenes javaslatcsomagot

Kormánypárti és ellenzéki támogatással zárta le az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága szerdán a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes javaslatcsomagjának tárgyalását. Az ülés után nyilatkozó ellenzéki képviselők kiemelték: örömmel fogadták, hogy még utólag is több javaslatukat befogadta a kormány.

A kormány képviseletében Tasnádi László, a BM rendészeti államtitkára kiemelte: a közelmúltban bekövetkezett terrorcselekmények és az ezzel egy időben zajló, velük összefüggésbe hozható migrációs válság miatt felmérték, milyen jogszabályváltozásokkal tudja segíteni a kormány a szakszolgálatok tevékenységét. Felidézte, hogy a BM-ben több fordulóban ötpárti és szakértői egyeztetéseket tartottak a javaslatcsomagról. Az elmúlt hetekben pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósággal (NAIH), valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) folytatott egyeztetések nyomán tovább pontosították a javaslatot.

Pintér Sándor belügyminiszter a BM több mint húsz jogszabály módosítását tartalmazó terrorellenes javaslatcsomagját április 19-én nyújtotta be az Országgyűlésnek. Ennek egyik lényegi eleme, hogy az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZEBEKK) a továbbiakban nemzetbiztonsági szolgálatként Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) néven működik majd tovább. Egy másik pontjában a javaslat a kódolt telefonos szolgáltatások korlátozásáról rendelkezik. A rendőrségről szóló törvény módosításai között kiterjesztik a terrorizmust elhárító szerv feladatkörét is, így a TEK a jövőben a védett személyekhez kapcsolódó személyvédelmen túl kijelölt létesítményvédelmi feladatok ellátására is jogosult lesz.

Kövér László házelnök a javaslatcsomag részletes vitájának lefolytatására a nemzetbiztonság bizottságot jelölte ki. A testület szerdai ülésén - a kormány és a testület támogatásával - további ellenzéki módosító indítványokkal is kiegészült a javaslat. Egyebek mellett az MSZP-s Molnár Zsolt és Harangozó Tamás, valamint az LMP-s Schmuck Erzsébet indítványát is egyhangúlag szavazta meg a testület, valamint a kormány képviselője. A testület többsége és a kormány sem támogatta viszont Schiffer András azon indítványát, amely elhagyta volt a törvényjavaslatból a terrorcselekményekben résztvevő 12-14 éves gyermekek büntethetőségét. Tasnádi László a kormány álláspontját megindokolva kiemelte, hogy emberölés esetén egyébként is büntethetők a 12-14 évesek, ráadásul az Iszlám Állam sokszor kiskorúakat használ fel.

A testület ülésén több ellenzéki képviselő firtatta, hogy a javaslat nyomán milyen információkhoz és milyen módon juthatnak hozzá a titkosszolgálatok. Erre reagálva Tasnádi László kiemelte: a nemzetbiztonsági szolgálatok jelenleg is minden információhoz hozzáférhetnek. A javaslatcsomag semmilyen új jogosultságot nem ad nekik, csupán technikai jellegű a tervezett változás, amely az eljárás felgyorsítását teszi lehetővé. Az államtitkár kiemelte: a "naplózás" nyomán nyilvántartásba kell venni, hogy ki, mikor, milyen célból, milyen engedéllyel kért adatokat. Az információkérések visszakövethetőek lesznek, így jogtalanul, ellenőrizetlenül senki sem férhet hozzá adatokhoz - fejtette ki.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke a részletes vitát lezárva azt mondta: úgy gondolja, a végső szavazásra egy támogatható javaslat kerül majd az Országgyűlés elé. A testület ülése után újságíróknak nyilatkozva kiemelte: hosszú egyeztetések után ésszerű kompromisszumokkal zárták le a BM terrorellenes javaslatcsomagjának tárgyalását. A javaslat megfelel a jogállami normáknak, nem pártpolitikai érdekeket, hanem valóban a magyar emberek biztonságát szolgálja - tette hozzá.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja azt mondta: pártja egyértelműen támogatja a javaslatot, és megjegyezte: a frakcióval nem rendelkező ellenzéki pártok részéről is pozitív hozzáállást tapasztalt.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja kiemelte, hogy az elmúlt hetekben jelentős átalakuláson ment át a javaslat. Úgy fogalmazott: "öröm volt megélni", hogy ellenzéki javaslatokat is befogadtak. Mindezek nyomán pozitívan áll a javaslathoz - mondta, de megjegyezte, hogy az LMP-frakció még nem hozta meg a végső döntést.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×