eur:
394.24
usd:
364.88
bux:
65531.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tölgyessy Péter: Új rendszerváltás indult el hat éve

Új rendszerváltás történt - véli Tölgyessy Péter. A politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy a Fidesz az elmúlt hat évben lecserélte az elitet, azonban a miniszterelnök az udvari értelmiségtől kevés valós visszacsatolást kap.

„Megvan egy teljesen új rendszer, egy új rendszerváltás indult el, szerintem minden tekintetben” – így vélekedik Tölgyessy Péter a Fidesz-kormány elmúlt 6 évéről.

A politikai elemző hozzátette: az 1989-es rendszerváltozás nem bizonyult sikeresnek, a fölzárkózás reménye nem teljesült, és romboló volt a politikai váltógazdálkodás. A politikai elemző szerint ezért a húsz éves nyugati mintákat követő időszak után most új fejezet következett.

„A sikertelen országokban igen gyakori módon, most egy mintatagadó időszak következik: nemzeti öncélúság, a nemzeti érdekek képviselete és hatalmi őrségváltás” - fűzte hozzá az elemző.

Tölgyessy Péter arról is beszélt, hogy Orbán rendszere nem azonos a Putyin-rendszerrel, noha nincs olyan ellenzék, amely le tudná váltani a kormányt. A politikai elemző szerint a miniszterelnök kegygazdálkodást folytat, aki vállalja az alárendelt szerepet, az nagyon sokat kaphat cserébe.

"Az a berendezkedés lényege, amelyet Gömbös Gyula mondott egy beszédében: Magyarország kis ország, elég, ha egy okos politikai vezető van. Egyetlen ponton van felfüggesztve a rendszer, ez a miniszterelnök. Mindenki más az ő tanácsadója vagy végrehajtója. Egy piramisszerű berendezkedés van, és szövetséges nincs a rendszerben.”

Tölgyessy Péter szerint a kormányfő udvari értelmiségiekkel veszi magát körül, ennek viszont az a veszélye, hogy elvész a valós visszacsatolás.

„Az udvari értelmiségi szerep magára a politikusra veszélyes. Hiszen akkor nincs olyan, aki megmondja, hogy öreg, rossz irányba mész. Fantasztikus, ahogy haladsz, de zsákutcában, és amikor vége az utcának, akkor bevered a fejed. Egy politikus számára kevés dolog fontosabb, mint a visszacsatolás” - hangsúlyozta Tölgyessy Péter.

A politikai elemző beszélt arról is, hogy magyar közéletben szabályos elbutulás látszik, ma jóformán nincs olyan mérvadó személy, akinek a véleményét minden oldal elfogadja. A viták nem a valós kérdésekre, hanem a táborok igazságára korlátozódnak. Ugyanakkor Tölgyessy Péter szerint jelenleg a rendszerváltó elit meghatározó része van hatalmon, az élen Orbán Viktorral.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×